BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çinli muhalife 2 milyon dolar vergi faturası

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei 15 gün içinde ödenmek üzere dev bir vergi faturası ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Abone ol

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei 15 gün içinde ödenmek üzere 15 milyon yuanlık (2,3 milyon dolar) bir vergi faturası ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Sanatçı vergi celbini reddettiğini açıkladı.

Çin'in uluslararası alanda da en fazla tanınan isimlerinden biri olan Ai Weiwei geçen Nisan ayında "ekonomik suçlar" işlemekle itham edilerek üç ay gözaltında kalmıştı.

Ancak daha sonra tutuklanmadan salıverildi.

Ai'nin destekçileri suçlamaların amacının sanatçıyı susturmak olduğunu söylüyor.

Hükümeti en çok eleştiren isimlerden biri olan Ai ise vergi konusunda gerçekten bir sorun varsa parayı ödeyeceğini söyledi.

Ancak çalıştığı şirketin muhasebe kayıtlarına yetkililer el koyduğu için bunları inceleme fırsatı bulamadığını da sözlerine ekledi.

'Şirket benim değil'

Ai, BBC'nin Çince servisine verdiği mülakatta yetkililerin kendine vergi kaçakçılığını kanıtlayan belgeler sunmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Ben bu şirkette yalnızca bir tasarımcıyım. Yaptığı kontratların hiçbirini imzalamış değilim, hiçbir finans raporunu da okumadım."

Arap dünyasındaki ayaklamalar ardından bazı internet siteleri Çin'de de bir Yasemin Devrimi yapılması çağrısında bulunmuş, çağrılar ardından Ai Weiwei ve pek çok muhalif gözaltına alınmıştı.

Resmi haber ajansı Şinhua, Haziran ayında Ai'nin "vergi kaçakçılığı itirafları sırasındaki iyi tutumu" ve parayı geri ödemeyi kabul etmesi yüzünden salıverildiğini duyurdu.

Ancak Ai bu suçlamaları asla kabul etmediğini, zaten resmi olarak da kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmediğini söylüyor.

Ai Weiwei gözaltında kaldığından beri çok sayıda uluslararası ödül aldı ve geçenlerde ArtReview dergisi tarafından "sanatı ve siyasi aktivizmi yüzünden" dünyanın en güçlü sanatçısı seçildi.

Çin hükümeti bu ödülü eleştirmiş, Ai Weiwei ise kendisini hiç de güçlü hissetmediğini söylemişti.