BIST 10.630
DOLAR 32,24
EURO 34,98
ALTIN 2.431,88
HABER /  GÜNCEL

Çinli çocuklar pil fabrikasının yaydığı kurşundan zehirlendi

Çin'in doğusunda 24 okul öğrencisi yakındaki pil fabrikalarından kaynaklandığı düşünülen kurşun zehirlenmesi kuşkusuyla hastaneye kaldırıldı.

Abone ol

Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua, doğudaki Anhui eyaletinde yaşayan çocukların en az 200'ünde yüksek kurşun değerleri saptandığını bildirdi.

Çin, fabrikalarının yol açtığı kirlilikle sık sık gündeme geliyor

Ajans, Anhui eyaletinim Huaning bölgesinde iki pil fabrikasının kapatıldığını duyurdu.

Çin, pillerin temel maddesi olan kurşunu dünyada en çok üreten ve tüketen ülke. Çin'de giderek artan sayıda kullanılan elektrikli otomobillerde ve elektrikli bisikletlerde de bu piller kullanılıyor.

Hastaneye sevkedilen çocukların yaşlarının 9 ay ile 16 arasında değiştiği belirtiliyor.

Kurşundan zehirlendikleri düşünülen çocuklar, pil fabrikalarına yakın evlerde yaşıyorlar. Aslında Çin'de yerleşim alanlarının 500 metre yakınında fabrika kurulması yasak.

Xinhua Ajansı, Aralık sonlarından bu yana, Anhui eyaletindeki çocuk hastanesinde Gaohe yöresinden 280 çocukta kurşun zehirlenmesine ilişkin tahliller yapıldığını bildirdi.

Çocukların birçoğunun kanlarında yüksek kurşun oranları saptandı. Hastane yetkililerinden Cheng Bangning, "Çocuklardaki kurşun zehirlenmesinin pil fabrikalarının yol açtığı kurşun kirliliğinden kaynaklandığı anlaşılıyor." dedi.

Kan dolaşımına aşırı düzeyde kurşun girmesi, sindirim, sinir ve üreme sistemlerinde tahribata yol açabiliyor; vücutta mide ağrıları, kansızlık ve havale gibi tepkiler yaratabiliyor.

Yörede yaşayan 5 yaşındaki bir çocuğun babası Huang Dazhai, Xinhua Ajansına, oğlunun çok huysuzlaştığını ve huzursuz olduğunu anlattı.

Söz konusu çocuğun kanında litre başına 330.9 mikrogram kurşuna rastlandı. Kanda litre başına 100 mikrogram kurşun bile, çocukların beyin gelişmesinde tahribata yol açmaya yetiyor.