BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çin’in en iyi üniversitesinde Türkçe eğitim

Çin’in en saygın üniversitelerinden biri olarak bilinen Peking Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi verilmeye başlandı. <br/>Çin’de Türkçe eğitim...

Abone ol

Çin’in en saygın üniversitelerinden biri olarak bilinen Peking Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi verilmeye başlandı.
Çin’de Türkçe eğitimi her geçen gün yaygınlaşıyor. Başkent Pekin’deki Çin İletişim Üniversitesi ve Yabancı Diller Üniversitesi’nin ardından, Peking Üniversitesi de bu yıl Türkçe eğitimine başladı. Türkçe derslerini, yaklaşık 10 yıldır Çin’de yaşayan öğretim görevlisi Ali Gürbüz Aydın veriyor. Aynı zamanda, Pekin’deki bir başka üniversitede doktora eğitimini sürdüren Aydın, Türkçe sınıfının açılması için yapılan çalışmalara başından beri katıldığını söylüyor.
Peking Üniversitesi, Çin’in en iyi iki üniversitesinden biri olarak kabul ediliyor. Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen “gaokao”ya katılan öğrencilerin hayallerini süsleyen üniversitede eylül ayında başlayan Türkçe eğitimi ise şu an için seçmeli olarak veriliyor. Çinli öğrenciler, haftada 8 saatlik eğitimle iki yıl boyunca Türkçe’nin yanında, Türk kültürünü, tarihini ve edebiyatını da öğrenecek.
Peking Üniversitesi’nin çok kaliteli bir üniversite olduğuna, öğrencilerin hepsinin çok zeki ve çalışkan olduklarına işaret eden Aydın, “Öğrenciler, 4 yıllık bir eğitimi 2 senede alabilecek kapasitedeler. Burayı bitirdikleri zaman iki diploma alacaklar, hem kendi lisans diplomalarını alacaklar hem de Türkçe bölümünden mezun olduklarını gösteren bir diploma alacaklar” diye konuştu.

17 ÖĞRENCİ SEÇTİ
Derslerin çok kısa bir süre önce başlamasına rağmen, ilginin yoğun olduğunu belirten Aydın, “Dersler başlamadan önce hocalarla yaptığımız görüşmelerde 1 ya da 2 öğrenci olacağı düşünülüyordu. Bu kadar rağbet göreceğini üniversite yönetimi de tahmin edemiyordu. Şu an itibarı ile bu dersi seçen 17 öğrencimiz var. Bölüm derslerindeyse 8 öğrencimiz var. Dışarıdan dersi dinlemeye gelen öğrenciler ile yaklaşık 35-40 arası öğrencimiz oluyor” dedi.
Çin’in en iyi üniversitesinde öğretmen olmanın kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu söyleyen Türk eğitimci, şu an Türkçe öğrenen gençlerin, ileride çok iyi yerlere geleceklerini ve Türkiye üzerine araştırmalar yapacaklarını belirtti.
Türkçe derslerine katılan Çinli öğrencilerden biri de Türkçe adıyla “Fatma”. 21 yaşındaki genç kız, aslında Arapça Bölümü’nün öğrencisi. Türkçe ve Türkiye’yi çok önemli gördüğünü, bu yüzden Türkçe eğitimi almayı seçtiğini belirten Fatma, “Osmanlı ve Türkiye tarihi Çin’de çok az araştırılıyor. Ama bence çok önemli. Bu nedenle Türkçe öğrenmek ve bu alanda katkıda bulunmak istiyorum” dedi.
(İHA)