BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Çine kazançları eşitlemeye gidiyoruz

Tüzmen: Çin'e olan ihracatı önümüzdeki yıllar 5 milyar düzeyine çıkarmayı planlıyoruz.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaklaşık 500 milyon dolar düzeyinde olan Türkiye'nin Çin'e olan ihracatını, önümüzdeki 5 yıllık dönemde 5 milyar dolar düzeyine çıkartmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Tüzmen, Çin Halk Cumhuriyeti'ne işadamları ve kamu kuruluşları temsilcilerinden oluşan 100 kişilik heyetle gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai'nin davetlisi olarak bu ülkeye gideceğini ifade eden Tüzmen, bugün başlayacak olan ziyaretin 23 Eylül'de sona ereceğini kaydetti.

Tüzmen ziyaretin amacının, iki ülke arasında giderek Türkiye aleyhine daha fazla açık veren ticareti daha dengeli bir yapıda geliştirebilmek ve Türkiye ile Çin arasında çok boyutlu işbirliğini öngören bir gelişim sürecini başlatmak olduğunu belirtti. Ziyaret sırasında kendisine işadamlarının yanı sıra çeşitli bakanlık ve kamu kuruluşlarından da temsilcilerin eşlik edeceğini anlattı.

TİCARETTEKİ DENGESİZLİK GİDERİLECEK

Türkiye ile Çin arasındaki ticaretteki dengesizliği gidermekte kararlı olduklarının altını çizen Tüzmen, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye'nin bu ülkeye olan ihracatını yıllık 5 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını bildirdi. Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, Çin'e olan ihracatı artırmakta nasıl bir yöntem izleneceğini de açıkladı.