BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Bakan papaya mektup göndermemiş

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Pazar günü Papa 16’ncı Benedikt’e bir mektup gönderdi.

Abone ol

Papa 16. Benedikt’in İslam ile şiddet arasında bağlantı kuran konuşmasına tepkiler sürerken, Papa’nın Kasım ayı için planlanan Türkiye ziyaretinin tehlikeye girmemesi için Bakan Abdullah Gül'ün papaya mektup yazdığı haberleri Türk ve yabancı basının gündemine oturdu.

GERÇEK DIŞI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan,"Sayın Bakanımızın Papa 16. Benedikt'e mektup gönderdiğine ilişkin olarak Türk ve yabancı basında yer alan haberler tümüyle gerçek dışıdır" açıklamasında bulundu.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Rum Fener Patriği Bartolomeus’a dayanarak Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan kriz devam ederken bazı rahatlatıcı gelişmelerin olduğunu da belirtti.

Papa’nın ziyaretini hazırlamak amacıyla Vatikan’ın da dini törenlerinden sorumlu Başpiskopos Piero Marini’nin bugün İstanbul’a geleceğini yabancı basında yer aldı. Ayrıca, bir Vatikan heyetinin gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret edeceğine de dikkat çekildi.

Le Figaro’nun “Ekümenik Patriği" olarak adlandırdığı Rum Patriği Bartolemus, gazeteye yaptığı açıklamada Papa’nın ziyaretinin Türkiye’nin organize edilmesinin, Müslüman dünyasında tepkilerinin yatıştırılmasından daha kolay olacağını öne sürdü.


ÇOK İYİ AĞIRLANACAK

Türk yetkililerinin Papa’yı çok iyi ağırlayacaklarını belirten Bartolomeus, “Kuşkusuz ki bazı milliyetçiler ve fanatik Müslümanlar, bu ziyarete karşı çıkacak ancak halkın çoğu sorun yaratmayacak" diye konuştu.

Bartolomeus, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun Papa’ya yönelik eleştirilerini “duygusal" olarak nitelendirdi. Türkiye’deki Ortodoksların vakıf malları, ruhban okulu gibi konulardaki şikayetlerine de dikkat çeken Le Figaro, “Bu açıdan 16. Benedikt’in ziyaretinin soluk aldıracağını" belirtti.