BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çin'de yeni özel bankalar açılacak

Çin'de finans sektörünün genişletilmesi ve bu alanda rekabetin artırılması planları çerçevesinde bu yıl 5 yeni özel banka açılması tasarlanıyor.

Abone ol

Çin'de finans sektörünün genişletilmesi ve bu alanda rekabetin artırılması planları çerçevesinde bu yıl 5 yeni özel banka açılması tasarlanıyor.

Özel bankalar, belli bir deneme süresince Çin bankacılık yetkililerinin gözetimi altında faaliyet gösterecek.

Plan çerçevesinde, ya mevcut bankalar özel finansmanla yeniden yapılandırılacak ya da risk alınarak yeni bankalar kurulacak.

Çin, ekonomik büyümesine taze kan verebilmek amacıyla bir süredir, çok sıkı denetlenen finans sektörünü esnekleştirme arayışı içinde.

Şinhua haber ajansına göre, Çin Bankacılık Denetleme Kurulu, "Deneme döneminde faaliyet gösterecek özel bankalarda sıkı standartlar uygulanacak ve faaliyet alanları sınırlı tutulacak. Özel bankalar yoğun gözetim ve risk yönetimi sistemi altında bulundurulacak." açıklamasını yaptı.

Kurul ayrıca, yabancı bankaların sektöre girebileceği eşiğin de alçaltılması olasılığını ele alacak.

Çin'in bankacılık alanında attığı bu adımlar, ülkede gölge bankacılık faaliyetlerinin artmasından giderek daha çok kaygı duyulduğu bir döneme rastlıyor.

Son bir yıl boyunca, Çin'de banka olmayan şirketlerin kredi sağlama faaliyetlerinde hızlı artış gözlendi. Bunun sonucunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde borçlanma düzeyi büyük ölçüde tırmandı.

Kimi çevreler, gölge bankacılığın Çin'in ekonomik büyümesi üzerinde önemli bir tehlike oluşturduğu ve borçlanma konusunu daha karanlık hale getirdiği düşüncesinde.

İşte bu kaygılardan hareket eden Çinli yöneticiler, sektör için yeni kurallar belirledi.

Bu kurallar henüz kamuoyuna açıklanmadı ama çeşitli yayın organlarına bakılırsa, bankacılık sektöründe daha büyük bir gözetim mekanizması oluşturulması ve gölge bankaların denetlenmesi öngörülüyor.

Bununla birlikte gölge bankacılığın ülke ekonomisine yararlar getirdiğine de işaret ediliyor ve gölge bankaların, mali kalkınmanın ve yeniliklerin kaçınılmaz sonucu olduğu belirtiliyor.

Birçok mali yorumcu, Çin'in gelecekteki ekonomik büyümesinin anahtarının, finans sektörünü açarak genişletmesinde yattığı inancında.