BIST 10.176
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.463,36
HABER /  DÜNYA

Çinde polise saldırı

Çin'in Guicou eyaletinde göçmen işçinin polisten dayak yemesi ortalığı karıştırdı

Abone ol

Çin'in güneybatısındaki Guicou eyaletinde bir göçmen işçinin geçici ikamet belgesi için para ödemeyi reddedince polisten dayak yemesi üzerine yüzlerce kişi ayaklandı. Guicou Şehir Haberleri gazetesinin haberine göre, eyaletin merkezi Guiyang'da meydana gelen olayda en az bir polis ve bir taksi şoförü yaralanırken, ondan fazla polis aracı devrildi.

Olaylar önceki akşam Guo soyadlı göçmen işçinin geçici ikamet belgesi için para ödemeyi reddetmesi ve bundan dolayı polisten dayak yemesi üzerine başladı. Gazetenin haberine göre, aralarında Guo'nun akrabalarının da bulunduğu heyecanlı ve ajite olmuş grup, polis arabalarına vurmaya, lastikleri indirmeye, polisleri kovalamaya ve tuğlalarla saldırmaya başladı.

Olaylardan sonra 4 kişi gözaltına alındı. Guo, polislerin yüzünü yaraladığını ileri sürerken, yetkililer, söz konusu kişideki yaraların sarhoşken düşmesiyle meydana geldiğini ifade ettiler. Yabancı basın organlarının telefonla aradığı yerel polis makamları yorum yapmayı reddetti. Çin'de farklı şehirlere çalışmak için giden işçilerin oturma izni almaları gerekiyor. 2003 yılında ülkenin güneyindeki Guangcou şehrinde bir üniversite öğrencisi söz konusu belgeyi gösteremediği için polis tarafından öldüresiye dövülmüştü.

GEÇEN YIL 87 BİN PROTESTO OLAYI

Çin'de son yıllarda zenginler ile yoksullar arasındaki farkın açılması ve yetkililerin görevlerini kötüye kullanmalarından dolayı protesto gösterileri ve ayaklanmalar arttı. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından Ocak ayında yapılan açıklamada, ülkede geçen yıl bu türden 87 bin olay meydana geldiği ve bu rakamın 2004'e göre yüzde 6.6 arttığı kaydedilmişti. Geçen ay da bir üniversitede öğrenciler diplomalarının seviyesinin düşürülmesini protesto etmek için ayaklanmışlar ve bazı binaları tahrip etmişlerdi.