BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  GÜNCEL

Çin'de kritik cinayet davasında karar hafta başı

Komünist Parti'nin gözden düşen önderlerinden Bo Xilai'ın eşi hakkında devam eden cinayet davasında önümüzdeki Pazartesi düğüm çözülüyor.

Abone ol


Çin'de siyaset dünyasını yakından ilgilendiren cinayet davasında mahkeme kararının Pazartesi günü açıklanacağı duyuruldu.

Yakın zamana kadar Çin'in en güçlü siyasetçilerinden biri olan Bo Xilai'ın karısı Gu Kailai, İngiliz işadamı Neil Heywood'un ölümünden sorumlu tutuluyor.

Mahkemeden bir yetkili, Gu Kailai'ın işadamını zehirleyerek öldürdüğü suçlamasına karşı çıkmadığını söylüyor.

Neil Heywood, geçen yıl Kasım ayında Çongking kentinde bir otel odasında ölü bulunmuştu.

Davada Gu'nun yardımcısı Cang Şiajun da ''cinayetin işbirlikçisi'' olmakla suçlanıyor.

Her iki sanığın da suçlu bulunmaları durumunda idama mahkum edilmesi olasılığı var.

Gözlemciler, mahkemenin sanıkları suçlu bulmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Fakat devlet medyasında Gu Kailai'ın oğlunu korumak amacıyla hareket ettiğini ima eden yazıların çıkması, mahkemenin idam cezasından imtina edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Çin'de bu cinayet davasını öne çıkaran asıl unsur, skandalın göründüğü kadarıyla Gu'nun kocası Bo Xilai'ın siyasi kariyerini sona erdirmiş olması.

Çongking kentinin Komünist Parti yöneticisi olan Bo Xilai geçen Mart ayında görevden alınmıştı.

Karısı Gu'nun cinayet davasında adı geçmeyen Bo Xilai hakkında Komünist Parti ayrıntıları açıklanmayan ''disiplin ihlallerinden'' dolayı soruşturma yürütüyor.

Bo Xilai ve karısı Gu Kailai'ya ilişkin skandallar, Çin'de her on yılda bir yapılan ve Komünist Parti'nin yeni nesil liderlerinin belirleneceği kilit önemdeki kongrenin öncesine rastlıyor.

Önümüzdeki iki-üç ayda toplanması beklenen kongrede, politbüro daimi komitesini oluşturan dokuz siyasi önderden yedisi emekliye ayrılıyor.

Yakın zamana değin en üst kademeye atanması olası adaylar arasında adı geçen Bo Xilai, karısı hakkındaki cinayet soruşturması başladığından beri kamu önüne çıkmadı.