BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.515,69
HABER /  GÜNCEL

'Çin'de imalat faaliyetleri daralıyor'

HSBC tarafından yapılan hesaplamalar Çin'de imalat faaliyetlerinin Mart ayında da küçülme gösterdiğine işaret ediyor. Rakamlar beş aydır düşüş gösteriyor.

Abone ol

HSBC tarafından tutulan kayıtlar Mart ayında Çin'in imalat faaliyetlerinde küçülme görüldüğüne işaret ediyor.

HSBC'nin "Satınalma Yöneticileri Endeksi" (Purchasing Manager's Index), PMI Mart ayında Şubat'a göre 49,6'dan 48,1'e düştü.

PMI imalat faaliyetlerini yansıtan temel gösterge ve 50'nin altında olması küçülmeye işaret ediyor.

HSBC'nin PMI endeksi 5 aydır arka arkaya düşüş gösteriyor.

Yıllık resmi PMI verilerinin 1 Nisan'da yayımlanması bekleniyor.

Çin daha bir kaç gün önce 2012 yılı için büyüme hızını hedefini yüzde 7,5 olarak açıklamıştı. Bu Çin'in 2004 yılından bu yana hedeflediği en düşük büyüme hızı.

HSBC bankasının Çin baş ekonomisti Qu Hongbin "Yeni ihracat siparişlerindeki düşüşler ile iç piyasadaki talebin düşüşü birlikte büyüme hızını daha da yavaşlatabilir. Yeni rahatlatma önlemleri gerekiyor" diye konuştu.

Küresel Kaygılar

Çin imalat sektörü, ekonomik büyümesinin en önemli lokomotifini oluşturuyor.

Fakat Çin'de imalatın çoğu dış satım için yapılıyor ve Çin mallarının en büyük iki pazar ABD ve Euro bölgesi ekonomileri 4 yıl önce patlak veren kredi krizinden çok kötü etkilendi.

Bu durum Çin mallarına olan talebin son zamanlarda düşmesine yol açtı ve Çin'in ihracata dayalı ekonomisinde büyüme hızını yavaşlatacağı kaygılarını artırdı.

Bu ayın başlarında yayımlanan rakamlar Çin'in Şubat ayında son on yılın en büyük dış ticaret açığını verdiğini göstermişti.