BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.447,12
HABER /  GÜNCEL

Çin'de ilaç satışlarında rüşvet iddiası

Çin'de faaliyet gösteren yabancı ilaç şirketlerinin satışları artırmak için rüşvet verdikleri iddia edildi.

Abone ol

Çin’de faaliyet gösteren büyük yabancı ilaç firmalarının sistematik bir şekilde rüşvet verdiği ortaya çıktı.

BBC’ye konuşan yabancı firmaların satış elemanları, ürünleri satış rakamlarının artması için firmaların doktorlara ve sağlık çalışanlarına rüşvet verdiklerini söyledi.

İşlerini kaybetmekten korkan firma çalışanları kimliklerini açıklamak istemedi.

İddialar, GlaxoSmithKline adlı dev ilaç firmasının, fiyatları yükselterek karlılığını arttırma amacı için doktor ve hükümet yetkililerine rüşvet verdikleri suçlamasının ardından Pekin’in yürüttüğü soruşturmayla gündeme geldi.

Satış görevlilerinden biri, ilaçların hastane raflarına tekrar konması için çalıştığı şirketin yaklaşık 1000 dolar ödediğini söyledi.

Satış temsilcisi, “Yabancı şirketlerin doktorlara para ödediği iddiasını reddetmiyorum. Nadir de olsa birkaç kişi para alıyordu” dedi.

Yasal yollarla satış yapılması sürecinin karmaşık olduğunu ve uzun sürdüğünü belirten görevli “Biz de daha hızlı bir yol tercih ettik” diye konuştu.

Çin polisi, geçen ay İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline’ın ‘mafya tarzı’ işlere bulaştığını ve seyahat şirketleri aracılığıyla doktorlara ve yetkililere yaklaşık 320 milyon sterlin rüşvet verdiğini iddia etmişti.

Firmanın gözaltına alınan Çinli bir yöneticisi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ödenen rüşvetin ilaç fiyatlarını da üç misli arttırdığını söylemişti.

Firma soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için Çinli yetkililerle işbirliği yaptıklarını duyurmuştu.