BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.401,61
HABER /  GÜNCEL

Çin'de ev fiyatları düşmeye devam ediyor

Çin'de devletin maddi spekülasyonları kontrol altına alarak yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle birçok kentte ev fiyatları 5 aydır düşmeye devam ediyor.

Abone ol

Çin'de devletin maddi spekülasyonları kontrol altına alarak yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle birçok kentte ev fiyatları 5 aydır düşmeye devam ediyor.

Pazar günü Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre Şubat ayı boyunca 70 kentin 45'inde bir önceki aya göre fiyatların düştüğü görüldü.

Ocak ayında ise bir ay öncesine oranla 48 kentte ev fiyatlarında düşüş olmuştu.

Çinli yetkililer ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve emlak fiyat kontrollerinin devam edeceğini ifade ediyor.

Çin'in Başbakanı Wen Jiabo, geçen hafta 'Ev fiyatları hâlâ makul fiyatların üzerinde. Bu nedenle emlak fiyat kontrolüne ara vermeyeceğiz' dedi.

Çin'de emlak fiyatları 2008 küresel krizi sırasında gündeme getirilen ekonomik teşvik paketi uygulaması nedeniyle artmıştı.

Geçen yıl, hükümet balon ekonomiyi önlemek için yeni tasarılar sunmuştu.

Bu tasarılar arasında bazı kentlerde, kişilerin sahip olabileceği ev sayısına sınır koymak, daha yüksek depozitolar ve ev vergileri koymak bulunuyor.

Finans uzmanlarına göre bu katı politikalar, emlak fiyatlarında daha da fazla düşüşe yol açacak.

EC Harris adlı mali danışmanlık şirketinden Mark Budden, Çin'de emlak fiyatlarında düşüş eğiliminin 2012'nin ikinci yarısına kadar devam edebileceğini ifade etti. Budden'a göre, düşüşler tasarılar değiştirilinceye kadar da sürebilir.

Çin'in Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre Ocak ayında 14 kentte emlak fiyatlarında düşüş görülürken, bu rakam Şubat ayında 27 kente yükseldi.

Bakanlık ulusal emlak fiyatları endeksi yayınlamayı geçen sene durdurmuştu. Bu yıl yalnızca bazı şehirlerin emlak fiyatları endeksi yayınlanıyor.