BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.402,21
HABER /  GÜNCEL

Apple kâr payı ödemeye ve hisselerini geri almaya başlıyor

Apple şirketi 1995 yılından bu yana ilk kez hissedarlarına kâr payı ödemeye ve bazı hisselerini geri almaya başlayacağını açıkladı.

Abone ol

Apple şirketi 1995 yılından bu yana ilk kez hissedarlarına kâr payı ödemeye ve bazı hisselerini geri almaya başlayacağını açıkladı.

Teknoloji devi, Temmuz ayından itibaren üç aylık ödeme olarak hisse başına 2,65 dolar dağıtmaya başlayacağını kaydetti.

Şirket 30 Eylül 2012'de başlayacak olan yeni mali yılında, 10 milyar dolar değerinde hisseyi geri almaya başlayacağını bildirdi.

Apple, geçen yılın sonunda, elinde 97,6 milyar dolar nakit para olduğunu açıklamıştı. Şirket, bu miktarın 45 milyar dolarını önümüzdeki 3 yıl içinde kullanacağını tahmin ediyor.

Apple'ın Yönetim Kurulusu Başkanı Tim Cook,yayımladığı açıklamada, "Nakit paramızın bir kısmını araştırma, geliştirme, şirket alımları, yeni perakende mağazaları açılması, stratejik ön ödemeler ve tedarik zincirindeki sermaye harcamaları ile altyapımızı kurmak için giriştiğimiz büyük yatırımlarda kullandık. Bunlar gelecekte de devam edecek. Bütün bu yatırımlara rağmen, stratejik fırsatlarda kullanmak üzere ayrılmış fonlarımız ve işimizi yürütmek üzere fazlasıyla nakdimiz mevcut. Dolayısıyla şimdi, hissedarlara kâr payı ödemeye ve bazı hisseleri geri almaya başyacağız." dedi.

Apple hisseleri son günlerde 600 dolara çıkmış, böylece Apple, 500 milyar doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi konumuna yükselmişti. Bundan 10 yıl önce Apple hisselerinin değeri 10 dolar civarındaydı.

iPhone ve iPad gibi ürünlerin büyük satış yapması, Apple'ın büyük miktarlarda nakit toplamasını sağladı.

CCS Insight kurumundan John Jackson, "Çok büyük miktarlarda nakit birikimi üzerine, hissedarların kaygılarının giderilmesi ve aynı zamanda masadaki kapsamlı stratejik seçenekler için yetecek miktarda yedek para bulundurulması bakımından, Apple'ın bu adımı atması bekleniyordu. Bu girişim ve hisseleri geri alma atılımı, şirketin büyük değer kazanan hisselerini daha da güçlendirecektir." dedi.