BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,95
ALTIN 2.447,17
HABER /  GÜNCEL

Çin: Şincan'daki saldıryı 'teröristler' düzenledi

Çinli yetkililer Şincan'da bir karakola düzenlenen saldırıdan 'teröristleri' sorumlu tuttu. Uygur aktivistler ise çıkan çatışmanın çok farklı biçimde geliştiğini söylüyor.

Abone ol

Çinli yetkililer pazartesi günü Şincan'da bir karakolu hedef alan saldırıdan ''teröristleri'' sorumlu tuttu.

Devlet televizyonuna konuşan bir yerel yetkili, saldırganlardan birinin ayrılıkçı slogan yazılı bir bayrak açtığını söyledi.

Ancak aktivist Uygurlar, güvenlik güçlerinin barış içinde geçen bir yürüyüşe ateş açarak çıkan çatışmayı kışkırttığını belirtiyor.

Çinli yetkililer, Hotan kentinde meydana gelen olayda bir grup polis memurunun ve bazı sivillerin öldüğünü açıkladı.

Resmi haber organlarında kalabalık bir grubun polis karakolunu bastığı ve bazı kişileri rehin aldığı bildirildi.

Güvenlik güçlerinin rehinelerden bir kısmını kurtarmayı başardığı, fakat ölenler de olduğu kaydedildi.

Devlete bağlı Global Times gazetesinin sözlerini aktardığı yerel yetkili Hou Hanmin, ''Bu, organize bir terörist saldırıdır.'' açıklamasını yaptı.

Hou Hanmin, saldırganların yanlarında el bombaları ve patlayıcı cihazlar taşıdığını söyleyerek, önce karakolun yakınlarında yer alan hükümet dairelerine baskın düzenlediklerini ve bunun ardından karakola akın edip binanın ikinci katından ayrılıkçı mesajlar içeren bir bayrak salladıklarını söyledi.

Fakat Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi, Hotan kentinde polisin göstericiler üzerine ateş açması ardından iki taraf arasında çatışmaların yaşandığını ve 14 Uygurun öldürüldüğü, 70 kadar göstericinin de tutuklandığını söylüyor.

Sürgündeki Uygurlardan oluşan grup, ''Durumun daha istikrarsızlaşmaması için Çinli yetkililer sistematik baskı politikasına derhal son vermelidir.'' diyor.

Çin'in Şincan bölgesinde nüfusun çoğunluğunu Müslüman Uygurlar oluşturuyor.

2009 yılında Şincan'da Uygurlar ve Han Çinlileri arasında patlak veren şiddet olaylarında yaklaşık 200 kişi can vermişti.