BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Çin, Mao'nun 120'nci yaş gününü kutluyor

Çin, Mao Zedong’un 120’nci yaş günü için anma etkinlikleri düzenliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Keqiang Pekin’deki Mao Anıt Mezarı’nı ziyaret etti.

Abone ol

Çin, Mao Zedong’un 120’nci yaş gününü anıyor.

Aralarında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Keqiang da bulunduğu çok sayıda üst düzey lider Pekin’deki Mao Anıt Mezarı’nı ziyaret etti.

Binlerce kişi, saatlerce sürdüğü söylenen havai fişek gösterisini izlemek için Hunan bölgesindeki Şaoşan’da Mao’nun çocukluğunun geçtiği evin yakınlarında gece saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu.

Şi ve Li’nin de aralarında bulunduğu Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi üyeleri de Pekin’deki Tiananmen Meydanı’ndaki Mao Anıt Mezarı ziyaret etti.

Fakat Komünist Parti’nin resmi gazetesinin kapağında Mao’nun doğum gününe ilişkin bir habere yer verilmedi.

Gazetenin iç sayfalarındaki yorum makalelerinde Mao için “büyük bir vatansever ve kahraman” ifadeleri kullanıldı. Gazete ayrıca başyazısında Mao’yu anmanın en iyi yolunun ‘ekonomik reformları ilerletmek’ olduğunu yazdı.

Bölgedeki muhabirler, Çinli politikacıların siyasi meşruiyetlerini borçlu oldukları Mao’ya övgüleri ile yıkıcı sonuçlar doğuran politik kararları arasında denge kurmak zorunda olduklarını söylüyor.

Mao, ‘Büyük İleri Atılım’ olarak bilinen kuraklık döneminde çiftliklerin kolektifleştirilmesi girişimi nedeniyle milyonlarca kişi ölmüştü.

Çin Kültür Devrimi’nde de entelektüeller ve orta sınıf mensubu ya uzaklaştırılmış ya da öldürülmüştü.

Çin’de reformların başladığı 1978’den itibaren liderler Mao’nun başarılarını övse de çoğu siyasi kararına mesafeli yaklaşmaya başlamıştı.