BIST 10.241
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.395,91
HABER /  DÜNYA

Yüzde 90’nında cerrahi dışı tedavi yeterli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Demir Gül, bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 90-95’inde cerrahi dışı tedavi yöntemlerini...

Abone ol

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Demir Gül, bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 90-95’inde cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin yeterli olduğunu söyledi.
Romatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Demir Gül, bel ve boyun fıtığı tedavisi hakkında bilgi verdi. Gül, yaptığı açıklamada, “Bel ve boyun fıtığı, ilgili omur kemikleri arasında bulunan ve disk adı verilen yapının bütünlüğünün bozulup içerisindeki yumuşak tabakanın dışarı doğru taşmasıdır. Diskler omurganın hareketliliğine katkıda bulunduğu gibi binen yükün dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Diskin içerisindeki yumuşak tabakanın dışarı taşması yani fıtıklaşması genellikle omurgaya aşırı ve veya ters yüklenme sonucunda olmaktadır. Bu aşırı yüklenmenin sebebi şiddetli bir travma olabileceği gibi, ani öne eğilmek, uzun süreli oturmak ya da öksürmek gibi önemsenmeyecek nedenlerde olabilir” dedi.
“Hastalık bel ve boyunda ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir” diyen Dr. Ebru Demir Gül, “Buna sebep fıtıklaşan diskin omuriliğe, sinir köklerine ve ağrıya duyarlı yapılara yaptığı basıdır. Kol ve bacaklarda ağrı, karıncalanma, uyuşma, kas güçsüzlüğü varlığı sinir köklerine basıyı düşündürürken, ciddi bir omurilik basısı var ise idrar ve gaita(büyük abdest) bozuklukları şikayetlere eşlik edebilir” şeklinde konuştu.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Demir Gül, tedavi hakkında şu bilgileri verdi:
“Boyun ve bel fıtıkları uzun süre aynı pozisyonda oturan veya ayakta duran, masa başında uygunsuz pozisyonda çalışan, ağır kaldıran kişilerde sık görülür. Ofis çalışanları, sürücüler, sporcular ve uzun süre ayakta kalan öğretmen, kuaför, garson ve eczacılar riskli meslek gruplarındadır. Bel ve boyun fıtıklarının çok az bir kısmı cerrahi girişimi gerektirmektedir. İlerleyici güç kaybı, idrar ve gaita bozuklukları eşlik ediyorsa çözüm cerrahi müdahaledir. Yüzde 90-95 hastada cerrahi dışı tedavi yöntemleri yeterli olmaktadır.”

YERÇEKİMSİZ TEDAVİ
“DRX9000C Spinal Dekompresyon cihazı bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde teknoloji ve bilimi birleştirerek geliştirilmiş, alternatif bir tedavi yöntemidir. NASA’nın uzay araştırmaları sırasında yerçekimsiz ortamda astronatların bel ağrılarında azalma, disk mesafelerinde genişleme görülmesi üzerine geliştirilmiştir. Birçok ülkede kullanılan cihaz CE ve tıbbi FDA onayına sahiptir. Kişiye özel tedavi programı ile hangi mesafede hastalık var ise o aralığa çekim gücü uygulanarak fıtığın tekrardan içeri çekilmesi sağlanmaktadır. Klasik yöntemlere göre daha kontrollü ve aşamalı bir çekim kuvveti oluşturulur.”

TEDAVİ SÜRESİ
“Tedavi şekli ve süresi kişinin yaşı, vücut ve omurga yapısı, fıtığın yeri, derecesi ve klinik bulgularına göre planlanmaktadır. Genellikle ilk 2 hafta 5 er seans, 2.3. hafta 3 er seans, son 2 haftada 2 şer seans olmak üzere 20 seansa kadar uygulanmaktadır. Hasta 30 dk süre ile sırt üstü yatarak cihaza bağlı kalmakta, sonrasında uygulanan elektroterapi ile toplam tedavi 1-1,5 saat sürmektedir. Kişiye ve hastalığın derecesine göre değişmekle birlikte başarı oranı yüksek bir tedavidir. İlk 10 seansta ağrıların azaldığı gözlenmektedir.”
Dr. Ebru Demir Gül, “Bel ve boyun omurlarında kırık, hamilelik spondilolistezis (kayma), sekestre disk (omurilik kanalına fıtık parçasının düşmesi), ileri kemik erimesi varlığında tedavi uygulanmaz” şeklinde sözlerini tamamladı.
(İHA)