BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,64
ALTIN 2.383,06
HABER /  GÜNCEL

Çin: HIV taşıyan çocuğun 'karantinaya alınması' istendi

Çin'in Siçuan bölgesindeki köylüler, HIV virüsü taşıyan 8 yaşındaki erkek çocuğunun "karantinaya alınması" için imza topladı ve yetkililere başvurdu. Yetkililer, çocuğun özel bir kuruma yerleştirileceğini ve köylülerin "eğitileceğini" belirtiliyor.

Abone ol

Çin'in Siçuan bölgesindeki köylüler, HIV virüsü taşıyan 8 yaşındaki erkek çocuğunun "karantinaya alınması" için imza topladı ve yetkililere başvurdu.

Bölgede yaşayan bazı kişiler çocuğun son dönemlerde saldırganlaştığını ve birkaç defa yangın çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.

Yakın zamanda "Beijing Youth" adlı gazetede HIV virüsü taşıyan çocuk hakkında bir yazı makale yayımlandı. Makale internette on binlerce yorum aldı.

Makalede, yetkililerin çocuk hakkında imza toplayan köylüleri "eğitmeyi" planladığı yazdı.

Çocuktan "Kun Kun" takma adıyla bahsedilen yazıda, Çin'de AIDS hastası olanlara karşı ayrımcılığın yaygın olduğu belirtildi.

'Kimse benle oynamıyor'

Söz konusu makalede, Kun Kun'un virüsü annesi ona hamileyken kaptığı kaydedildi.

Çocuğa, üvey babasını evlatlık alan ailenin baktığı ifade edildi.

Buna göre Kun Kun, kan bağı olmayan büyükanne ve büyükbabası ile yaşıyor.

Okula gitmiyor. Günlerini ormanda oynayarak geçiriyor.

Gazete, Kun Kun'un evlerinde yangın çıkardığını, samanlık ve köy petrol kuyusunu tutuşturduğunu da belirtiyor.

Yazıda çocuğun şu sözleri de aktarılıyor: "Kimse benle oynamıyor. Ben de ne yapayım, kendi kendime oynuyorum."

7 Aralık'ta buluşan 203 köyün ahalisi, yetkililere "Önleyici karantina tedbirleri çerçevesinde, köylülerin ve çocukların sağlığını korumak adına, Kun Kun'u köyden uzaklaştırmaları" için bir dilekçeyi imzalamıştı.

Büyükbaba da imza verdi

Medya dilekçede "Annesinden HIV kapan Kun Kun'un toplumda korku yarattığı" ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Beijing Youth gazetesinde Kun Kun'un büyükbabasının da dilekçeyi imzalarken fotoğrafı yer aldı. Daha sonra büyükbabanın "eve koştuğu, yatağına uzanıp hiç konuşmadığı" öne sürüldü.

Başka bir gazetenin "neden dilekçeyi imzaladığı" sorusuna büyükbaba şu yanıtı verdi:

"Ben de eşim de yaşlıyız, iyi değiliz. Bu çocuğa bakmamızın imkanı yok."

Büyükbaba, Kun Kun'un annesinden de babasından da hiç haber almadıklarını söyledi.

Köyün parti sektereri Wang Yişu, gazeteye yaptığı açıklamada "Herkes Kun Kun'a acıyor. Onun hiçbir suçu yok. Ve sonuçta o daha bir çocuk. Ama AIDS hastası olması bu köy için fazlasıyla korkutucu. Onunla nasıl baş edeceğimizi bilmiyoruz" dedi.

Köylüler gazeteye "çocuklarının Kun Kun ile temas ederse veya Kun Kun tarafından ısırılırsa AIDS kapmasından endişelendiklerini" söylediler. İçlerinden biri Kun Kun için "saatli bomba" yorumunda bulundu.

Sosyal medyada tepki

Kun Kun'un durumu, Çin'de yasaklı olan Twitter yerine kullanılan "weibo" adlı sosyal paylaşım sitesinde ateşli tartışmalara neden oldu. Kullanıcılar şüpheci, köylülere sempati duyan ve Kun Kun'a acıyan farklı yorumlar paylaştılar.

Bazı kullanıcılar Kun Kun'un içinde bulunduğu zor duruma atıf yaptılar. Bir kişi "Çok küçük bir çocuk! Ona nasıl AIDS bulaşabildi?" yazdı.

Kimileri Kun Kun'un köylüler için "tehlikeli" olduğunu yazarken, birçok kişi de köylüleri talepleri nedeniyle kınadı.

Bir kullanıcı paylaşımında "Bunun sebebi çoğu insanın bilgisiz olması. Meselenin çözümü ise böyle durumların engellenmesi için insanların daha fazla eğitilmesi gerektiğini" söyledi.

Makalede, yerel bir yetkilinin "köylülere ideolojik eğitim vermeyi planladıkları" ifadelerine yer verildi. Ayrıca Kun Kun'un büyükanne ve babası çok yaşlı olduğundan, özel bir kuruma yerleştirileceği belirtildi.

Konuyla ilgilenenler, her ne kadar hükümet yasalarl önüne geçmeye çalışsa da, HIV virüsü taşıyanlarıave AIDS hastalarına karşı ayrımcılığın yaygın olduğunu söylüyorlar.

Ağustos ayında HIV virüsü taşıyan iki yolcu, Çin havayolları şirketini "kendilerinin uçağa binmelerine izin verilmediği" gerekçesiyle dava etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu ay başında Çin'in HIV'nin önlenmesi ve tedavisi konsuunda yol kat ettiğini ancak daha yapılacak çok şey olduğunu söylemişti. WHO'ya göre Çin'de yaklaşık 800 bin kişi HIV virüsü taşıyor.