BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çin 'genişletilmiş hava sahasını' savundu

Çin, Doğu Çin denizi üzerinde Japonya'nın hak iddia ettiği adaları da içeren bir alanı "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesine karşı çıkan ABD ve Japonya'ya tepki gösterdi.

Abone ol

Çin, Doğu Çin denizi üzerinde Japonya'nın hak iddia ettiği adaları da içeren bir alanı "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan etmesine karşı çıkan ABD ve Japonya'ya tepki gösterdi.

Pekin yönetimi Çin'deki ABD ve Japonya Büyükelçilikleri'ne resim şikayette bulunulduğunu açıkladı.

Japonya'da Senkaku, Çin'de Diaoyu adıyla bilinen adalar iki ülke arasında gerginlik kaynağı.

Çin'in ilan ettiği bölge bu adaları da kapsıyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Çin'in ilanını 'bölgedeki statükoyu değiştirmek izin istikrarsızlaştırıcı bir girişim. Bu tek taraflı adım yanlış anlama ve yanlış hesaplama yapma riskini arttırıyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu ilanı ABD'nin bölgedeki askeri operasyonlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek" dedi.

Japon Hükümet Sözcüsü Katsunobu Kato ise 'Çin'in aldığı önlem ülkemize zorla uygulanabilir nidelikte değil. Uluslararası hukukta genel bir prensip olan açık denizlerde uçma hakkını adil olmayan bir şekilde ihlal ediyor" diye konuştu.

Ancak Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yujun Japonya'nın gösterdiği tepkinin 'kesinlikle temelsiz ve kabul edilemez olduğunu' savundu.

'Sorumsuz ifadeler'

Yang, 'Japon tarafının Çin'in karasularındaki egemenliğine karşı tüm hamlelerine ve uluslararası kamuoyunu yanıltacak ve bölgesel gerilim yaratacak sorumsuz ifadelerine son vermesini istiyoruz' dedi.

Çinli Sözcü ABD'nin de 'Çin'in ulusal güvenliğine saygı duymasını ve sorumsuz ifadelerden kaçınmasını istediklerini' vurguladı.

Güney Kore' de Çin'in kararından 'üzüntü duyulduğunu' bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında 'bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği aksi halde, Çin silahlık kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağı' belirtildi.