BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,33
HABER /  DÜNYA

Çin basını PKK'nın kararı için ne dedi?

Terör örgütü PKK'nın Türkiye sınırları içindeki militanlarını yurtdışına çekme kararını açıklaması, uluslararası basında da yankı buldu.

Abone ol

Haberlerde, çekilme kararının çözüm sürecini yeni bir boyuta taşıdığına işaret edildi. 

Almanya'da yayımlanan Tagesspiegel gazetesinde, "PKK Türkiye'den çıkmaya başlıyor" başlığıyla verilen haberde, "örgütün yaklaşık bin 500 kişiyle 8 Mayıs'tan itibaren Kuzey Irak'a çekileceği, böylelikle geçen yılın sonunda başlayan barış sürecinin yeni bir boyuta ulaştığı" ifade edildi.

Türkiye'de 30 yıldan beri süren çatışmaların sonlanacağı umudunun arttığına işaret edilen haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çözüm sürecinde geriye dönüş olmayacağı yönündeki değerlendirmesi hatırlatıldı ancak bu konuda birçok sorunun yanıt beklediği de ifade edildi.

Gelişmeler, Almanya'daki Süddeutsche Zeitung gazetesi'nde "PKK Mayıs ayında çekilecek" , Die Welt gazetesinde de "PKK Mayıs ayı başında geri çekilmeye başlamak istiyor" başlığıyla duyuruldu.

PKK'nın çekilme takvimini açıklaması, Fransa basınında da geniş yer buldu. 

Liberation, Le Monde, Le Parisien ve Le Soir gazetelerinde yer alan haberlerde, PKK'nın çekilme tarihinin yanı sıra, örgütün elebaşlarından Murat Karayılan'ın "Türk ordusunun hedefi olmaları durumunda çekilmenin derhal durdurulup, kendilerini savunacakları" yönündeki açıklaması da öne çıktı.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, PKK'nın silah bırakma kararı almasını "PKK, Türkiye'den çekilme zamanını açıkladı" şeklinde duyurdu. Haberde PKK için, "şiddet yoluyla Türkiye'nin Irak, İran ve Suriye sınırında bağımsız bir Kürt devleti kurma amacını güden yapılanma" ifadeleri kullanıldı.

Gelişmeler, Japan Times (Japonya), Ha'aretz, Jerusalem Post (İsrail), Beirut Daily Star (Lübnan), ABC (Avustralya) ve CBC (Kanada) gibi basın organlarında da duyuruldu. Ağırlıklı olarak uluslararası ajansların yayımladığı haberlere dayandırılarak, "İsyancılar Türkiye'den Irak'ın kuzeyine çekiliyor", "PKK çekilme için tarih belirledi" gibi başlıklarla verilen gelişmenin arka planına ilişkin de bilgiler sunuldu. Son gelişmenin, sorunun "siyasi" çözümü yönünde büyük bir adım olduğuna işaret edilen haberlerde, Karayılan'ın açıklamasında beklentilerin ilk kez ayrıntılandırıldığı vurgulandı.