BIST 8.876
DOLAR 34,28
EURO 37,51
ALTIN 2.929,09
HABER /  EKONOMİ

Çinli turist getirme projesi

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Vardar, Çinli turistleri Türkiye'ye çekmek için büyük bir tur operatörü kurulmasını içeren proje hazırladı.

Abone ol

Projeye göre, uzun menzilli uçaklarla Türkiye'ye gelecek Çinli turistler, İstanbul, Kapadokya, Pamukkale ve Efes'i kapsayan 8 günlük kültür turuna katılabilecek. Proje hayata geçirildiğinde alışveriş tutkusuyla da bilinen Çinliler, Türkiye turizmine önemli bir döviz girdisi sağlayacak.

Türkiye'de 35 yıldır turizm sektörünün pazarlama alanında hizmet veren Jolly Tur'un Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfusu 2 milyar olan Çin'den, yılda ortalama 160 milyon kişinin yurt dışına seyahat ettiğini söyledi.

Çin'deki turist potansiyelini Türkiye'ye çekebilmek amacıyla proje hazırladığını anlatan Vardar, "Çinli turistleri Türkiye'ye getirebilmemiz için dev bir tur operatörü kurulması gerekiyor. Bu dev tur operatörünün içinde THY, bir devlet bankası ile bu sektördeki tur operatörleri yer almalı. Oluşturulacak tur operatörü aracılığıyla Çin'in 4-5 büyük şehrinde şirketler kurup, oradaki seyahat acentelerini bağlayıp, gelişmiş bir yazılımla ülkemize turist getirmemiz lazım. Bu potansiyel var. Türkiye'nin turizmde bundan sonraki kurtuluş umudu; Çin" şeklinde konuştu.

Türkiye-Çin arasındaki uçak seferlerinin 10-12 saat sürdüğünü anlatan Vardar, Çin'den turist getirebilmek için uzun menzilli uçak sayısını arttırmak gerektiğini ifade etti. Vardar, bu çalışmanın çok büyük yatırımlar gerektiren, maliyetli bir iş olduğunu söyledi.

Sinan Vardar, Çinli turistlere yönelik tur operatörü kurulması fikrini paylaştığı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar'ın da konuya sıcak baktığını aktardı.

MALİYET 1200 DOLAR

Deniz turizmine ilgi duymayan Çinli turistlerin daha çok İstanbul'u ziyaret ettiğini anlatan Vardar, şu bilgileri verdi: 

"Çinlilerin Türkiye'de daha uzun süre kalması için kapsamlı bir proje hazırladım. Çinliler için 4 gün İstanbul, ardından Kapadokya, Pamukkale ve Efes'i de kapsayan 8 günlük kültür turu cazip olacak. Çinliler, 8 günlük kültür turu için yaklaşık 1200 dolar ödeyecek. Bunu gerçekleştirmek için THY'nin de ortak olacağı, uzun menzilli uçakların kiralanacağı bir tur operatörünün kurulması gerekir. Türkiye'nin 50 milyar lira gelir, 50 milyon turist hedefini yakalayabilmesi için Çin'i öne almamız lazım. Bu projenin hayata geçirilmesine özel sektörün tek başına gücü yetmez. 

Çinliler, dünyanın bir çok ülkesine seyahat ediyor ve alışveriş potansiyelleri çok yüksek. Bu projenin benzerini Almanya ve Rusya'da hayata geçirdik. Ucuz maliyetle kurduğumuz şirketler, dev kuruluşlara dönüştü. Çin'de böyle bir tur operatörü kesinlikle gerekli. Proje somut olarak hazır. Uzun menzilli uçak seferleri başlasa, uçakların dolacağına inanıyorum." 

ULAŞIM SEKTÖRÜ YETERSİZ

Türkiye'deki otelcilik ve ulaşım sektörüne de değinen Vardar, THY'nin büyük gelişme gösterdiğini ancak Türkiye'nin hedeflediği turizm potansiyelini yakalamak için ulaşım sektörünün yetersiz olduğunu söyledi. 

Vardar, "Bugün İstanbul'a bakıyoruz, her tarafa otel inşa ediliyor. O otelleri, 2-3 sene sonra kim dolduracak? Hangi uçakla gelecekler? Hangi alt yapı hizmetlerini vereceğiz? Havaalanları yeterli olacak mı? En mühimi, uçak. Yaz aylarına baktığımızda Almanya'da bilet fiyatları 600-650 avro olan uçaklar zaten dolu. Temmuz ve ağustos aylarında İstanbul'a işçi geliyor ama turist sayısı azalıyor. Çünkü uçak yok. Uçak olsa da fiyatları dünya standartlarının üzerine çıkıyor. Turist bunu tercih etmiyor" diye konuştu.

Paris'i bir yılda ziyaret eden 50 milyon turistin önemli kısmının özel arabasını, tren veya otobüs kullandığını anlatan Vardar, Türkiye'ye ise turistlerin büyük çoğunluğunun uçakla gelebildiğini kaydetti. 

Vardar, "Ulaşım işini halletmezsek ve yine içimizden ciddi tur operatörleri çıkaramazsak, Türkiye'nin 50 milyon turist hedefi hayal" ifadelerini kullandı.