BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.440,53
HABER /  GÜNCEL

Çilenin altında 3 bin TL'ye şarap

İstanbul'da trafik çilesi de turistin lüks eğlencesi de tam gaz... Köprüde 3. dünya manzarası yaşanırken altında ise başka bir dünya var.

Abone ol

Reina, Sunset, Sortie, Blackk gibi mekanlardaki zengin müşteri sayısı yüzde 40 arttı. 6 aylık asgari ücrete denk gelecek hesabı bir gecede ödüyorlar

GECE KULÜPLERİ DÜNYA LİGİNDE

İstanbul'un turist profili değişti. Dünya jet seti Boğaz'a akıyor. İşletmeciler 'Artık Londra, New York, Paris ligindeyiz' diyor. Zengin turist denildiğinde akla ilk gelen Rus Oligarklar ve petrol zengini Araplar artık tatil için İstanbul'u tercih ediyor.

3 BİN TL'YE ŞARAP

Akşam gazetesinin manşetine taşıdığı şehrin eğlence hayatına yön veren 4 markanın sahibi, 'Rus oligarklar ile Ortadoğulu milyonerler bu yaz İstanbul'u tercih etti. Zengin turist sayısı yüzde 40 arttı. Boğaz'da 3 bin liralık şarap açılıyor, 2 bin liralık deniz böcekleri servis ediliyor' diyor. İstanbul'a jetlerle yatlarla gelen zenginler, bir gecede 20 turistin bir haftada bıraktığı dövizi harcıyor. 

İŞ TRAFİĞİ DE KİLİT

Boğaz'ın üstünde ise 'üçüncü dünya ülkesi' manzarası var. Bakıma alınan Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprüleri ile Boğaziçi kilit... Ancak çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Şehrin diğer yolları da şantiye gibi. Pendik'ten Avcılar'a, Harem'den Atışalanı'na birçok güzergahta bakım-onarım çalışmaları var. Trafik iş dünyasını da vurdu. Birçok şirket, personel işe gidip gelmekte zorlanınca mesai saatlerini öne çekti.

İŞÇİNİN ALTI AYLIK MAAŞINI BİR GECEDE HARCIYORLAR

TUİK'in 2011 yılındaki verilerine göre yabancı turistler ortalama 592 dolar harcarken şu an gelen zengin kesim turisti bu parayı bir akşam yemeği için ödemekten çekinmiyor. Petrol zengini Araplar'ın ve Rus Oligarklar'ın İstanbul'a akın etmesinden dolayı bir hayli mutlu olan turizmciler, rakamın daha da artacağına inanıyor.

BALIK VE BÖCEĞE RAĞBET
Mehmet Koçarslan ( Reina Sahibi): Turist sayısında yüzde 40 gibi bir artış var. Profil değişti.  Zengin, varlıklı ve kültürlü turistler mekanımıza geliyorlar. Boğaz'da gece hayatının güzelliğini duyup, İstanbul'a akın ediyorlar. Yemek tercihleri mönünün en pahalı seçenekleri oluyor. Böcek ve balık yemeyi tercih ediyorlar. Mutlaka Dome Perignon şampanya açıyorlar. 20 turistin 1 haftada ülkeye bıraktığı dövizi zengin turist 1 günde bırakabiliyor.

İSTANBUL EKTİĞİNİ BİÇİYOR
Barış Tansever ( Sunset Gril&Bar Sahibi ve TURYİD Genel Sekreteri):
İstanbul son 10 senede ektiğini biçmeye başladı. Dünya liginde karar verme mekanizmasındaki insanlar gelmeye başladı. Mekan sahipleri, bu ilginin önemli bir parçasıyız. Gastronomi alanında İstanbul'un değerlerini, dünyada sunabilecek bir şehir yok. Açık havada yemek yemek, iki kıta arasında boğazın sunduğu peyzaj İstanbul'u önemli metropollerden biri haline getirdi. Fakat bu trendin daha başlangıç aşaması.  Personelimizi daha iyi eğitmeliyiz. Her müessesemizin büyük elçi gibi çalışması gerekiyor.

LÜKS TÜKETİME TALEP FAZLA
Emre Ergani ( Blackk, Sess, Biber Sahibi):
İstanbul, Bodrum ve Çeşme artık dünya eğlence haritasında yerini almış bulunmaktadır. Yapılan tanıtımların meyvesini yemeye başlıyoruz.  Formula 1 ve futbol finallerin İstanbul'da yapılmasıyla biz aslında bu güzel şehri insanlara tanıttık.  Bunlar doğru izlenen turizm politikasının sonucudur.  Özellikle Ortadoğu ve Rusya'da çok popüler olduk. Burada lüks tüketime talep oldukça fazla. Hepsi geldiklerinde, mutlaka Dome Perignon şampanya açtırıyor.

NİCELİK DEĞİL NİTELİK
Erol Kaynar ( Sortie Sahibi ):
Turistin sayısal üstünlüğü çok önemli değil ama kalite üstünlüğü çok önemlidir. Özellikle bu yıl bizleri ziyaret eden turist profili tamamen değişti. Artık daha kaliteli ve para harcayan turist ülkemize geliyor. Turistin uçaktan inmesinden geri dönüşüne kadar verilen tüm hizmetler özel önem arz ediyor. Bizim onları çok iyi karşılayıp, çok güzel ağırlamamız gerekiyor. Fiyat politikalarımızı düzgün tutup, sokakta turiste 'Kazıklanıyorum' hissi yaratmamamız lazım. Bu sayı daha da artacak. 15 Ağustos'un ardından İstanbul'daki nitelikli turist sayısında yükseliş görülecek.