BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Anayasayı kısaltın önerisi!

Yeni anayasa yazım süresinde AK Partili Ekrem Erdem'den dil konusunda uyarılar geldi...

Abone ol

Edebiyatçı kökenli AK Parti'li Erdem, anayasa metninin son derece özürlü olduğunu, Türkçe dil denetimine tabi tutularak daha kısa ve anlaşılır hale gelebileceğini söyledi.

"METİN KISA VE ANLAŞILIR OLMALI"
Yeni anayasa yazım sürecine 20 gün mola verilirken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'den anayasanın dili konusunda uyarılar geldi. Akşam'dan Hakkı Kurban imzalı habere göre, aynı zamanda Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı olan Ekrem Erdem, 'Anayasanın en önemli problemlerinden biri dili ve anlaşılmazlığı. Metin kısa ve anlaşılır olmalı' dedi.

Erdem, bu konudaki kaygılarını komisyona şu ifadelerle iletti:

ANAYASA ANLAŞILMIYOR
Anayasanın en önemli problemlerinden biri dili ve anlaşılmazlığı. Cümleler muğlak, anlaşılmaz ve gereksiz kelimeler var. Anayasayı şu anki şekliyle Türkçe dil denetimine tabi tuttuğunuzda, yüzde 30 küçülür ve daha anlaşılır hale gelir.

YEMİN METNİ ÖZÜRLÜ
Ben, Anayasa'daki milletvekili yemin metnini doğru okuyan, teklemeden okuyan bir babayiğit görmedim. Çünkü anayasadaki yemin metni hem uzun, hem Türkçe özürlü. Türkçe'nin en önemli özelliklerinden biri metnin akıcı olmasıdır. Siz eğer bir metni okurken takılıyorsanız, orada Türkçe açısından bir problem vardır.

ÖNERİSİNİ DE SÖYLEDİ
'Anayasa'ya bağlı kalacağıma yemin ederim ya da söz veririm' bile yeterli. 'And içerim' diyor. Yahu toplumda andın karşılığı var mı? Kimse 'ant ederim' diye yemini pekiştirmek için bir söz kullanıyor mu? Mecliste çalışmalarını sürdüren komisyon, bu konuya da eğilecektir.