BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.433,35
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Lordlar oylaması iptal edildi

Cameron hükümeti, Lordlar Kamarası üyelerinin de parlamentonun ikinci meclisi olarak seçimle belirlenmesi yönündeki yasa tasarısı ile ilgili oylamayı son anda iptal ettirdi.

Abone ol

İngiltere'de koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın temel politika ürünü olan ve 800 yıllık geçmişi olan Lordlar Kamarası'nın seçimle üyelendirilmesini öngören yasa tasarısının oylaması son anda iptal edildi.

Başbakan Cameron'un tasarının belli başka nedenlerle geri çekilmesi gerektiğini söylediği haberleri arasında Avam Kamarası'nda tasarının görüşme takviminin sınırlı olmasını öngören madde İşçi Partisi'nden destek almadı.

İşçi Partili vekiller, tasarının özüne, yani 450 üyeli ve seçimle belirlenecek bir Lordlar Kamarası'nın olmasına ilişkin oylamada destek verdiler.

Guardian gazetesi Başbakan Cameron hükümetinin 2010'da işbaşına gelmesinden bu yana ilk yenilgisi olabilecek durumdan uzaklaşmaya iten şeyin İşçi Partisi ile tasarının özüne karşı çıkan Muhafazakar isyancıların ittifakı olduğunu yazıyor.

İşçi Partisi'nin sözcüleri, görüşme takvimine getirilecek 10 gün sınırının çok önemli olduğunu söyledikleri düzenlemenin derinlemesine tartışılmasını önleyeceğini söylüyordu.

BBC, hükümetin hazırladığı yasa tasarısıyla ilgili oylamada 86 muhafazakar partilinin ret oyu kullandığını belirledi.

Vekillerden biri, hükümete ters gittiği için bakanlıktaki bir danışmanlık konumundan çıkarıldı.

Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg'in bir sözcüsü, Başbakan Cameron'un Clegg'e "takvim maddesine Muhafazakarların desteğini toplamak için iki ay erteleme yapılması gerektiğini" söylediğini belirtti.

"Cameron grubunu dizginleyemedi"

BBC siyaset muhabiri Robin Brant, Liberal Demokrat liderinin Lordlar Kamarası'nı yeniden yapılandırma fırsatının şimdilik elinden kaçırdığını ve bunun parlamento grubunu kontrol edemeyen Başbakan Cameron yüzünden olduğunu söylüyor.

Avam Kamarası divan başkanı Sir George Young tasarı ile ilgili görüşmelerin takvime bağlanmasıyla ilgili oylamanın parlamentonun yaz aylarını izleyen dönemde yapılacağını söyledi.

Lordlar Kamarası'nın geçmişi

Bugünkü durumda kraliyetin atadığı üyelerin yanında kilise temsilcilerinin de üye olduğu Lordlar Kamarası'nın kökü, toprak efendilerinin ve kilise liderlerinin de katıldığı Kral Konsülü'ne uzanıyor.

"Parlamento" sözcüğü ile bağlantılı olarak, 1236'ya gelindiğinde, bu toplantılara "parliaments (parlamentolar)" adı verilmeye başlanmıştı.

Susan Child'ın kaleme aldığı ve İngiltere parlamenter sisteminin anlatıldığı kitapta, Avam Hanesi'nin (Türkçe'de bugün artık Avam Kamarası deniyor) ayrı ilk toplantılarını 14'ncü yüzyılın sonuna gelindiğinde yapmaya başladığı belirtiliyor.

Lordlar Kamarası (iki kamaralı parlamentonun ikinci meclisi olarak) esas olarak yasalara rötuş yapılan bir yasama organı olarak öne çıkıyor.

Bu kamarada da iktidar ve muhalefet sıraları bulunuyor ve özgün kurallarıyla oylama yapılıyor.

Lordlardaki oylamalarla "evet" ya da "hayır" değil, "razı" ya da "razı değil" ifadeleri kullanılıyor.

İktidar ve muhalefet sıralarının arasında oturan ve fiziki konumlanmalarından da hareketle "arasıradakiler" olarak anılan üyelerden bazıları kendilerinin bağımsız olarak adlandırılmasını istiyor.