BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.426,13
HABER /  GÜNCEL

Timbuktu'da iki türbe daha imha edildi

Mali’nin Timbuktu şehrinin sakinleri, İslamcı militanların şehrin ünlü Djingareyber camisindeki iki türbeyi imha ettiğini iddia ediyor.

Abone ol

Mali’nin Timbuktu şehrinin sakinleri, İslamcı militanların şehrin ünlü Djingareyber Camisi'ndeki iki türbeyi imha ettiğini iddia ediyor.

Görgü tanıkları, militanların insanları korutmak için önce havaya ateş açtığını, ardından da türbeleri yıkmaya başladıklarını belirtiyor.

Dünya Miras Listesi’nde bulunan Timbuktu, Sufiler için oldukça kutsal olan İslami şeyhlerin türbelerine ev sahipliği ediyor.

Nisan ayında şehri ele geçiren, ve el-Kaide ile bağlantısı olan Ensar el-Din grubu ise türbelerin ‘puta tapmayı özendirdiğinden’ kaldırılmasını istiyor.

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen hafta bazı türbelerin imha edilmesini kınamış; bunların savaş suçu sayılabileceğini belirtmişti. Bu da, meselenin Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilebileceği anlamına geliyor. Mahkemenin savcısı da türbelerin imha edilmesini kınamıştı.

‘Yollar kapalı’

Reuters haber ajansına konuşan Timbuktulu bir görgü tanığı, silah ve kazma taşıyan on iki militanın 14 asırlık Djingareyber Camisi'ne geldiğini söyledi.

Başka bir görgü tanığı ise militanların yolları kapayıp havaya ateş açtığını belirtti.

AFP haber ajansına konuşan bir başka tanık ise “İki türbe, Cami'nin batıya bakan duvarının yanında. İslamcılar kazmalarla topraktan yapılmış türbeleri yıkıyorlar” dedi.

Sufism için önemli bir yer olan Timbuktu'da, türbelerin yanı sıra, 60 özel kütüphanede 700 bin dolayında çok eski el yazmaları bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’in kültürel örgütü UNESCO, değerli eşyaların ve el yazması eserlerin bölgeden kaçırılacağı endişelerinden dolayı komşu ülkelerin buna karşı hazırlıklı olmasını istedi.

Sahra Çölü'nün kenarında eski bir ticaret yolunun üzerinde bulunan Timbuktu, çoğunlukla toprak ve ahşaptan yapılma binalardan oluşan kendisine özgü mimarisiyle tanınıyor.

Şehirdeki Sidi Mahmut türbesi de geçen Nisan ayında Ensar el-Din militanlarının saldırısına uğramış, silahlı kişilerce ateşe verilmişti.