BIST 10.677
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.442,58
HABER /  GÜNCEL

Rusya DTÖ anlaşmasını onayladı

Rusya Parlamentosu, ülkenin Dünya Ticaret Örgütü'ne katılması için imzalanan anlaşmayı onayladı.

Abone ol

Rusya Parlamentosu, ülkenin Dünya Ticaret Örgütü'ne katılması için imzalanan anlaşmayı onayladı.

Böylece dünyanın en büyük ülkesi, 18 yıl süren müzakere maratonunun ardından küresel ticaret kurallarını belirleyen örgütün en yeni üyesi olmuş oldu.

Anlaşma parlamentoda tartışıldığı sırada kürsüye çıkan bakanlar, muhalefet sıralarınca soru yağmuruna tutuldu.

Buna rağmen anlaşma, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma'da 208 ret oyuna karşı 238 oyla kabul edildi. Anlaşma için yapılan oylamada sadece iktidardaki Birleşik Rusya partisi milletvekilleri kabul oyu kullandı.

Oylamadan sonra yine Birleşik Rusya partisinin milletvekili, ve Parlamento Dış İlişkiler Komitesi üyesi Alexei Pushkov, sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden Dünya Ticaret Örgütü'ne katılımın çok riskli olduğunu söyledi.

Parlamento'daki Komünist milletvekilleri de Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmasıyla ülkeye malların çok ucuza ithal edileceğini; bunun da Sovyetler Birliği'nden kalan endüstrileri yok edip işsizliği yükselteceğini söyledi.

30 oy farkla kabul edilen anlaşmayla Rusya ithalat tarifesini indirmek ve ekonomisinin ana sektörlerini yabancı yatırıma açmak zorunda kalacak.

Rusya, 1,9 trilyon dolarla dünyanın dokuzuncu en büyük ekonomisine sahip.

Ülke, anlaşmanın Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onaylanmasından 30 gün sonra Dünya Ticaret Örgütü'nün 156. üyesi olacak.