BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.381,90
HABER /  POLİTİKA

Cihaner olayının iç yüzünü açıkladılar

Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin aday gösterilmemesi tartışma yaratan İlhan Cihaner olayının iç yüzünü anlattı.

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve yardımcısı Tekin, aday gösterilmemesi tartışma yaratan İlhan Cihaner olayının iç yüzünü ayrı ayrı açıkladı, 'listede Demirel etkisi' iddialarını reddetti. Tekin 'Yanılmıyorsam Sayın Genel Başkan iki il önermiş ama Sayın Cihaner kabul etmemiş' derken, Kılıçdaroğlu 'İstenmediği haberleri doğru değil' dedi.

Akşam gazetesinden Dinç Çoban'ın haberine göre, aday listeleri üzerinde hemen tüm partilerde yoğun tartışmalar devam ederken CHP'den aday gösterilmemesi şaşkınlık yaratan İlhan Cihaner konusunu partinin bir ve iki numaralı isimleri anlattı. Gerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu gerek yardımcısı Gürsel Tekin, Cihaner'in ne kadar değerli bir hukukçu olduğunu vurguladı, aday gösterilmemesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Listelerin YSK'ya teslim edilmesiyle rahatladığı gözlenen Gürsel Tekin'le sohbetten ana başlıklar şöyle:

CİHANER'İN ADAYLIĞI

Sayın Cihaner'in aday adaylığı sürecinde yanılmıyorsam Sayın Genel Başkan iki il önermiş, ama Sayın Cihaner kabul etmemiş. Hangi iller olduğunu aday arkadaşlarımıza ayıp olmasın diye söyleyemem. Ama Sayın Cihaner önerilen iki ilde olamayacağını söylemiş. Cihaner'in ciddi bir mağduriyetinin olduğunun da bilincindeyiz. Sol gelenekten gelen, bize uzak olmayan bir isimdir. Kimi yayın organlarında benim istemediğim yönünde haberler çıktı ama böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Ama şunu söyleyebilirim ki bu listenin tamamı Made in Kemal Kılıçdaroğlu imzası taşır. Cihaner'den partinin bütün kademelerinde faydalanmak isteriz. İlle milletvekili olmak gerekmiyor ki.

SADECE HABERAL VE AYGÜN TARTIŞILDI

550 kişilik listede en çok iki isim üzerinde tartışıldı. (Adlarını açıklamasa da bu isimlerin Mehmet Haberal ve Sinan Aygün olduğunu belli etti) Sayın Genel Başkan da hiç uygulanmamış bir sistemi uygulayarak, bu iki arkadaşımızı tek tek oylattı. Oysa tüzüğümüze göre, listelerin bütünü oylanır. Sayın Genel Başkan büyük bir hoşgörüyle tek tek oylamaya gitti.

İSTANBUL'U 10 BAKANLIĞA DEĞİŞMEM

Milletvekili olmazsanız siyaset yapamıyor musunuz? Ben nasıl yaptım 27 sene? İlk defa milletvekilliğine bu kadar yakınım. Siyaset her kademede yapılır. İstanbul İl Başkanlığı'nı ben 10 tane bakanlığa değiştirmem. Şimdiye kadar parti içinde aldığım görevler, benim için milletvekilliğinden çok çok önemli iştir. Bir kısım arkadaşlarımızın siyasetlerini milletvekilliği üzerine kurmasını anlayabilmiş değilim. 'Parlamentoda yoksam, siyasette de yokum' diyenler CHP terbiyesi almayanlardır.

TASFİYE YOK DEĞİŞİM VAR

Sayın Genel Başkan, partinin gençleşerek değişeceği mesajlarını vermişti. Yeni CHP dedik hep. Kadın ve gençlerin yoğunlukta olduğu bir grup oluşturma derdinde oldu hep. Kim gitti de yerine kim geldi. Tasfiye yok, değişim var. Bu bir nöbet değişimidir. Kimse yerinde 50 yıl 100 kalacak değil. Böyle siyaset olmaz. Yeni kadroda Sayın Önder Sav'ın yetiştirdiği birçok isim vardır. Eski kadroların da elbette çok büyük katkıları olmuştur ama artık yeni bir kadro var.

DEMİREL'İN RİCASI ONURDUR

Sayın Süleyman Demirel gibi Türk siyasetinde tarihi misyonu olan insanlar birileri için CHP'den bir ricada bulunmuşsa bu CHP için bir onurdur. Ama Demirel'le hiç görüşmedim. Şunu söylemek gerek ki Genel Başkan hiç kimseyi arayıp milletvekili olmasını istememiştir. Hem de hiç kimseyi. Rahmetli Özal, o günün koşullarında Deniz Gezmiş'in arkadaşlarını milletvekili yaptı. O arkadaşlar ANAP'ı solcu parti mi yaptı. CHP'nin eksenini değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. Sayın Haberal ve Sayın Aygün'ün dışındaki sağ tandanslı adayların tamamı bölgede kamuoyu yoklamalarıyla yapılmıştır. İnsanlarımız artık iktidar görmek istiyor. Biz sağdan da oy istiyoruz. Herkes için CHP diyoruz.

HİLMİ YARAYICI'YI ÇOK İSTEDİM

 Öncelikle şunu söyleyeyim ki Hilmi kardeşimiz, listede var. 140 adayın olduğu bu tercihleri yapmak çok kolay değildir. Birincisi orada da kamuoyu yoklamaları yapıldı. Örgütlerin temayülü alındı. Hilmi'nin parlamentoda olmasını en çok isteyenlerden biri benim. Ama koşullar el vermedi.Seçilemeyeceği yere aday koyamazdık.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da yoğun İstanbul programındaki molalar sırasında sorularımızı yanıtladı. Dört bini aşkın aday adayı arasında 550 kişilik listeyi oluştururken
elbette küslükler olabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Cihaner konusunda üzüntülerini ifade ederek şöyle konuştu:

'Cihaner'in istenmediği haberleri doğru değil. Bu kesinlikle yanlış. Bu partinin bir kararıdır. Cihaner'i alıp seçilemeyeceği yere koymak doğru olmazdı. Sıkışıklığımız nedeniyle kendisini aday gösteremedik. Yoksa çok saygı duyduğumuz, değerli bir hukukçudur.'

KÜSKÜNLERE MEKTUP

 Listelere olumlu ve olumsuz tepkiler geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Bizler de bu tepkilere hazırlıklıydık. Hepsine mektup yazıp gönüllerini alacağım. Listeye giremeyen ama seçim bürolarını kapatmayan arkadaşlarımız da var. Önemli olan partinin başarısıdır. Bu çizgiyi yakaladığımızı düşünüyorum' dedi.

CHP lideri, 'Listelerde Demirel etkisi' iddialarına da şu yanıtı verdi:

'Sayın Demirel iddialara yanıt verdi. Böyle bir talep yok. O insanlar kimsenin kontenjanından listelerimize girmiş değiller. Bizim CHP varsa herkes için var diye bir sloganımız var. Söylediklerimizde tutarlı olmalıyız. Biz parti programımızı herkes için yapıyoruz. Gelenler bu söylemler ve programımızı bilerek geliyorlar. İktidar olmak istiyorsak her kesimden destek almak zorundayız. 'Haberal, Aygün, Kuşoğlu niye geldi' diye sorgulamak çok doğru değil. Bunu yapanlar CHP'nin kendi içinde tartıştığı havasını vermeye çalışıyorlar. Bunu kimi çevreler yapıyor ve biz buna izin vermeyeceğiz.'