BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çiftçiler şekerpancarı sökümüne başladı

Türkiye'de üretilen şekerpancarının yüzde 9'unu üreten Yozgat çiftçisi 2010 yılı pancar hasadına başladı.

Abone ol

Yozgat'ta çiftçiler şekerpancarında erken söküme başladı.

Fabrikaların alıma başlatmasıyla birlikte pancar sökümüne başlayan çiftçiler, işçi sıkıntısı yaşayınca pancar söküm makinesi kullanmaya başladı. Özellikle güneydoğu illerinden gelen tarım işçilerinin pancar sezonunu beklemeden Karadeniz bölgesine çay ve fındık toplamaya gidince, çiftçiler işçi sıkıntısını teknolojiye çözdü.

Kütahya'dan pancar söküm makinesi getiren çiftçiler, makine ile bir saatte 10 dekar alandaki pancarı söküp kamyona yüklüyor. Veli Çakır isimli çiftçi, pancar sökmek için işçi bulmada zorlandıklarını belirterek, "Bizde pancar söküm makinesi getirdir. Biçerdöver gibi çalışan makine kısa sürede tarladaki pancarımızı söküp kamyona yüklüyor. Bu da bizim için büyük avantaj oldu. İşçi dekarını 80 TL'ye söküp yüklerken, bu makine dekarını 60 TL'ye söküyor ve zaman kaybı olmuyor. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor" dedi.

Hüseyin Yıldız isimli çiftçide şekerpancarı üretmenin çok zor bir iş olduğunu belirterek, "Şekerpancarı adeta bir bebek gibi bakılması gerekir. Ekimden itibaren, çapalanması, sulanması, sökülüp temizlenmesi çok zor. Bu nedenle pancara devletin iyi bir fiyat vermesini bekliyoruz. Çiftçinin hali perişan, mazot fiyatları çok yüksek. Pancarda verim iyi ama maliyet yüksek olduğu için çiftçi fazla bir şey kazanamıyor" diye konuştu.

Pancar Söküm Makinesi Operatörü Muhammet Güngör, Kütahya'dan Yozgat'a pancar söküm işi için geldiklerini belirterek, "Biçerdövere benzeyen bu makine tarladaki pancarı söküp, yapraklarını kesip deposunda toplayıp, satıma hazır hale getiriyor. Bir saatte 10 dekar pancarı söküyor ve kamyona yüklüyor. Çiftçi için çok avantajlı, fiyatlar ucuz, temiz iş yapılıyor" dedi.

Şekerpancarı sökümünün başlamasıyla birlikte nakliyecilerinde işi açıldı. Nakliyecilik işi yapan Hüseyin Baran, buğday hasadından sonra iş bulamadıkları için çalışamadıklarını belirterek, "Şimdi pancar söküm işleri başlayınca, bizlere de iş çıkmaya başladı. Önümüzdeki günlerde her taraftar pancar sökümü başlayacak ve işlerimizde açılacaktır" şeklinde konutu.