BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çiçek'ten ilk dokunulmazlık yorumu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, dokunulmazlıkların kaldırılması için canlı yayında konuştu

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, ilk kez son günlerin tartışma konusu "milletvekili dokunulmazlığı" ile ilgili konuştu.

Çiçek, milletvekili dokunulmazlığının kişiye özgü bir ayrıcalık olmadığını belirten Çiçek, "Milletvekilliği görevini en iyi şekilde yapılması için sağlanan bir imkandır. Aksi takdirde dokunulmazlık bir imtiyaza dönüşür" dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Balkan ülkelerinden gelen gazetecileri kabulünde soruları cevapladı.

Güncel tartışmaların içine Meclis Başkanı olarak girmesinin doğru olmadığını ifade eden Çiçek, "Söyleyeceklerimi bu çerçevede lütfen dinleyin" uyarısında bulundu.

DOKUNULMAZLIK GÖREV İLE ALAKALIDIR

Çiçek, şöyle konuştu:

"Teorik olarak söyleyeceğim dokunulmazlık konusu kişiye özgü bir ayrıcalık değildir. Görev ile alakalıdır. O görevin layıkıyla en iyi şekilde yapılması için sağlanan bir imkandır. Aksi takdirde dokunulmazlık bir imtiyaza dönüşür. Dokunulmazlık bir imtiyaz değildir. Temsil görevini her türlü tesirden baskıdan uzak olarak en iyi şekilde yapabilmek için sağlanan bir imkandır, bir statüdür. Çünkü kanun önünde herkes eşittir. Herkes için suç olan milletvekili için de suçtur. Milletvekili olmak bazı suçlar açısından hukuka uygunluk sebebi değildir. Bir fiili sade vatandaş işlediğinde suç milletvekili işlediği suç olmaz bu hukuka uygun olur tarzındaki bir anlayış dokunulmazlıkta yoktur."

TEK İSTİSNA MECLİS KÜRSÜSÜDÜR

Bu durumun tek istisnasının Meclis kürsüsü olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Çiçek, "Eğer dokunulmazlık kavramı bu bağlamın dışında uygulama konusu oluyorsa, koruma konusu olursa parlamenter demokraside zayıflamaya kapı aralamış olursunuz. Onun için milletvekilleri parlamenterler toplum önünde görev yapan insanlardır. Daha dikkatli, daha sorumlu davranmaları lazım" diye konuştu.