BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.450,30
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'e MHP'li Alan soruldu!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Engin Alan tartışmalarına değindi konuya uzmanların bakabileceğini söyledi.

Abone ol
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yargıtay'da hapis cezası onaylanan MHP Milletvekili Engin Alan tartışmalarına açıklık getirdi. Başkan Çiçek, "Eğer tereddüt varsa, o zaman uzmanlarına, bu işin öğretim üyeleri var, anayasa hukukçuları var, onlara sorarız" dedi.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Mevlana Kültür ve Spor Merkezi'nin açılışına gelişi sırasında basın mensuplarının, milletvekili Engin Alan'ın durumuna ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, şunları söyledi:
 
"Ben, o konuyla ilgili genel bir değelendirmeyi şahıslardan ayrı olarak yaptım. Türkiye'nin yürürlükte olan bir anayasası var. Anayasa'nın 83, 84, 76 ve 14. maddeleri siyaset hukukumuzun en temel maddeleridir. Evvela bu soruları soranların, bu maddelere bir bakması lazım. Yani her defasında ifade ediyorum ki  soruyu kişilere sormazdan evvela hukukumuza soralım hangi konu ile ilgili ise o işin bir mevzuatına bakalım.
İkincisi bununla ilgili geçmişte uygulamalar var mı ona bakalım, eğer tereddüt varsa, o zaman da uzmanlarına, bu işin öğretim üyeleri var, anayasa hukukçuları var, onlara sorarız. Bu, işin genel kuralı. Ama ben, bir şeye dikkati çekiyorum, her defasında sonuçları tartışıyoruz işin sebebi, kaynağı üzerinde maalesef yeteri kadar durmadığımız için bugün böyle bir soru sorarsınız, bir hafta sonra başka bir soru sorarsınız. Sizin sorunuz bitmez, benim de cevabım bitmez ya da bizim de cevabımız bitmez."

ANAYASAYA KOLİBASİLİ ÇEŞME BENZETMESİ
 
Türkiye Cumhuriyeti anayasasının ve siyaset hukukunun bugünün ihityaçlarına cevap vermediğini, dar geldiğini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu anayasa kolibasilli çeşme gibi. İçtiğimiz her su bizde bir kısım sıkıntılar meydana getiriyor. Onun için buradaki suyu artımak lazım. Onun için de yeni bir anayasa gerekir. Yeni bir anayasa olmadığı sürece varacağımız her sonuç yeni tartışmaları beraberinde getirecektir. Bu safhada verebileceğim cevap budur. Onun dışındaki konu bir önümüze gelsin bakalım."

Cemil Çiçek, Yargıtay kararının Genel Kurul'da okunup okunmayacağına ilişkin bir soruyu ise "Bunların hepsini demin söylediğim hukuk içerisinde, uygulamar içerisinde bulursunuz ama bunlara 'yanlış, doğru değil' diyorsanız o zaman gelin kuralı değiştirelim. Bunu sizler sorabilirsiniz, sade vatandaş sorabilir ama siyasetçiler olarak kuralı koyan biziz. Hem kuralların yanlışlığını söylüyoruz hem de yanlış kuralla işlem yapmaya devam ediyoruz. Bu gariplikten, çelişkiden Türkiye'yi kurtarmamız gerekiyor" diye yanıtladı.