BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

CİA, operasyonda kıskıvrak yakalandı

Topraklarında izinsiz olarak operasyon yapmak isteyen CİA ajanları bir anda neye uğradıklarını şaşırdı....

Abone ol

ABD gizli servisi CIA'den ajanların İsveç'te terörist olduğundan şüphelendikleri bir kişiyi yakalamak için çalışma yürüttükleri, olayı haber alan İsveç gizli servisi (SAEPO) elemanlarının CIA elemanlarını durdurduğu iddia edildi.

İsveç, izinsiz kendi topraklarında operasyon yapmaya hazırlanan CIA elemanlarını protesto ederken, olayın ortaya çıkması üzerine ABD ajanlarının kısa sürede İsveç'i terk ettikleri bildirildi. İsveç gazetesi Svenska Dagbladet'in internet sayfasında yer alan habere göre, olay 2009 yılında ortaya çıktı. İsveç istihbarat birimleri (SAEPO), tanımadıkları iki kişinin, bir şüpheliyi izlediklerini ve yakalamak için operasyon hazırlığı içinde olduklarını fark etti. Araştırmalar sonucunda iki kişinin ABD gizli servisi CIA adına çalıştığı, ancak ABD'nin İsveç'e bu konuda bir bilgi vermediği ve izin almadığı anlaşıldı.

ABD'li ajanların İsveç'teki çalışmalarının ortaya çıkması ve operasyona SAEPO'nun engel olmasıyla birlikte kısa süre içinde İsveç'i terk ettikleri bildirildi. İsveç istihbarat birimleri, verdikleri bilgide, geçmişte ABD ile istihbarat alanında işbirliği yapıldığına dikkati çekerek, ''Ancak yasa dışı yollardan İsveç'te çalışmalarına müsaade etmeyiz'' dedi.

Sosyaldemokrat Parti Milletvekili ve partinin dış politika sözcüsü Urban Ahlin, yaptığı açıklamada, hükümetin olaydan haberi olduktan sonra ne gibi tepki verdiğini bilmek istediğini söyledi. Adalet Bakanı ise konu ile ilgili açıklamada bulunmadı, İsveçli hukukçular ve istihbarat uzmanları olayın ciddi olduğunu açıkladı.