BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.433,16
HABER /  SEÇİM

CHP'nin seçim vaatleri için ilginç bir yazı

Gazeteci-Yazar Cüneyt Ülsever, CHP'nin tartışılan seçim vaatlerini kaleme aldı.

Abone ol

Cüneyt Ülsever, CHP'nin seçim vaatlerini "CHP sadece AKP’nin 12 yıldır yaptığını daha geniş bir alana yayıyor." sözleriyle değerlendirdi.

Maliye Bakanı Şimşek'in Kılıçdaroğlu'nu düelloya çağırdığı CHP'nin seçim vaatleri gündemin tartışılan başlıkları arasında. Bütçeyi fena halde sarsacak vaatlerin kaynağının nasıl karşılanacağı merak konusu.

CHP'nin günlerdir konuşulan ekonomi ağırlık seçim bildirgesini kendisini, "liberal demokrat" olarak tanımlayan yazarlardan Cüneyt Ülsever Oda Tv'de yorumladı.

YARDIMLAR SAYESİNDE AK PARTİ İKTİDARDA

CHP'ye sert bir şekilde eleştiren iktidar partisinin aynı mantıkla ayakta durduğunu savunan yazara göre, millet 12 yıldır ideolojik (muhafazakâr duruş) saikten çok “geçim derdi”ne en iyi revan olan parti olarak gördüğü için AKP’ye yakın duruyor.

Sosyal yardımların 11 yılda 15 kat arttığına dikkat çeken Ülsever, yazısında halen bu yardımlardan 3 milyon 96 bin 489 ailenin yararlandığını hatırlattı.

2014 bütçesinde sosyal yardımlar için 30.4 milyar TL ayrıldığını belirten yazar, bu yardımlar sayesinde AK Parti'nin 12 yıldır iktidar olduğunu iddia etti. Ülsever, kaynak tartışmaları ve vaatlere ilişkin görüşlerine böyle devam etti:

"CHP’ye getirilen eleştirilere Faik Öztrak şöyle cevap vermiş: “CHP’nin ‘ilk 100 gün’ ve ‘İlk bir yıl’ ufuklu taahhütlerine dönük olarak Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın açıkladığı verilere bakılırsa yıllık ilave 57 milyar TL’lik bir yük getiriyor. Bu, GSYH’nın yüzde 2.9’una karşılık geliyor. İlave maliyetin büyük bölümü, emeklilere çifte ikramiye ile Aile Sigortası ile verilecek ek desteklerden geliyor; 24’er milyar TL tutuyor. Bu iki kalem toplamda GSYH’nın yüzde 2.4’ü oranında ilave harcama yaratacak.” (Uğur Gürses-Radikal-22.04.2015)

AKP 30.4 milyar TL’den (2014), CHP 48 milyar TL’den (emeklilere çifte ikramiye ile Aile Sigortası) dem vuruyor!

CHP SADECE DAHA GENİŞ BİR ALANA YAYIYOR

Rakamlar çok farklı ama oranlar birbirine yaklaşık! Bu oranlarda bir karışıklık var! Düzeltilmesi gerekiyor! Ancak, CHP sadece AKP’nin 12 yıldır yaptığını daha geniş bir alana yayıyor.

(Sanırım Uğur Gürses GSYH ile GSYİH’i kast ediyor: GSYİH (yurt içi hasıla) bir ülkenin sınırları içerisinde hem o ülkenin yurttaşları hem de yabancılar tarafından elde edilen gelir, GSMH (milli gelir) ise bir ülkenin yurttaşları tarafından o ülkenin sınırları içerisinde ve sınırları dışında elde edilen geliri ifade eder.)

Sosyal demokrat CHP yine devleti savunacak. Ancak bu kez hedefi:

i)Ceberut devlet yerine

ii)Kerim devleti yaratmak olacak.

Dünyanın her yerinde insanların esas derdi: “Geçim derdi!”dir!