BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

CHPliler günah çıkardı

Canlı yayına çıktılar. CHP'nin hezimetini masaya yatırtılar... İşte partinin ağır toplarının itirafları;

Abone ol

CHP'nin üst düzey yöneticileri 22 Temmuz seçimlerinin neticelerini 32.Gün'de tartıştı. CHP'liler özellikle AK Parti'nin seçim rüşvetleri ve merkez sağın oylarını alarak patlama yaptığını öne sürdüler. CHP'liler kendi aldıkları oyun düşük olmasını ise varoşlarda seslerini iyi duyuramamak olduğunu savunmadılar..

CHP'nin üst düzey yönetimi ve gazeteciler şu görüşleri dile getirdi.

Altan Öymen: CHP'nin kaybetmesinde başka faktörlerin etkisi olduğu kadar, yönetimin de eksik yönleri var. Yönetimin bir özeleştiri yapması gerekmektedir. CHP'de parti içi demokrasi kaybedildiği için insanlar küstürülmüş ve çalışmaları engellenmiştir. CHP Genel Başkanı bir Atatürk'ü ve bir kendisini partiyi ileri götüren olarak göstererek İsmet İnönü'yü Ecevit'i Erdal İnönü'yü ve Murat Karayalçın'ı yok saymaktadır..

Tufan Türenç: CHP varoşlara gitmedi halktan koptu. Bunu da sadece bu seçimde değil bir kaç seçim zamanı yapıyor. Halkla bütünleşen AKP varoşların oyunu aldı.. CHP'nin yeni oy alma gücü yok.. CHP'lilerin öne sürdüğü bu olumsuz şartlar tamamen kırılabilirdi. CHP yönetimi 1974'te Ecevit'in kırdığı baskıyı kıramadı.. CHP'nin yönetimi bir slogan bile bulup halka inemedi. Ecevit'in CHP'si bir yere gittiğinde ortalık ayağa kalkıyordu. Bu yönetim bunları beceremedi.

Mehmet Sevigen : CHP varoşlara girdi. Bizim AKP kadar başarılı olduğumuzu söyleyemeyeceğim çünkü biz halka küçük rüşvetler vermedik. Türkiye'nin üzerinde topyekün bir karartma vardı. Ortada milyon dolarlar dolaştı. Biz varoşlara gittiğimizde önümüze bir sürü seçim rüşveti gösterdiler.. O yoksul insanları çok sömürdüler..

Mustafa Özyürek: Biz varoşlara gitmedik bu doğrudur. Biz 1989'da benim il başkanlığım döneminde varoşlarda sıkı çalışarak Nurettin Sözen'i İstanbul Belediye Başkanı yapmıştık. Biz varoşlarda halka sadece broşür dağıtırken AKP türlü türlü rüşvetler dağıttı. Gazeteler AKP'nin kazanması için kampanyalar düzenledi. Sadece Milliyet gibi bir gazete bile hangi tarikat hangi partiye destek olacak diye tefrikalar yayınlandı..

Onur Öymen : Önce AKP'yi değerlendirmek gerekiyor. Biz iki ay dağ tepe gezdik herkes AKP'den şikayetçiydi. Bakıyoruz seçimlerde tam tersi bir netice çıktı. Bunun nedeni de Merkez sağın çökmesidir. Örneğin DP kalesi olan Bursa'da bile yüzde 5 oy aldı.. Bir diğer faktör ise tamamen hediye faktörüdür.. Bir diğer faktör de din faktörünün kullanılması..

Berhan Şimşek: Türkiye'de 40 tane kanal olmasına rağmen 3-4 yıldır tek bir ses var. AK Parti tek ses olarak sesini duyururken diğer muhalif sesler izole edildi. Biz bu konuda eksik kaldık sesimizi duyuramadık. Üzerimizde bir medya baskısı vardı. Burada Genel başkanın da hataları var. Sayın Baykal AKP'nin hatalarını vurgulayacağına Erdoğan'ın saatini saatlerce konuştu. Biz İstanbul'da il başkansız olarak seçime girdik. 3. Bölgede genç ve dinamik bir kadro yerine 70 yaş ortalamasıyla seçime katıldık. Mesela benim aday olduğum bölgede milyonlarca Alevi seçmen varken tuttuk o bölge dışından bir Alevi aday gösterdik..