BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

CHPli Oran iktidar sözü verdi

CHP'nin genel başkanlığına aday olan Umut Oran Ankara'da kullandığı büroda basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

CHP'nin 26-27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 32. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Umut Oran, adaylık için gerekli 253 imzayı sağladığı takdirde kurultayı kazanacağını savunarak, ''Sadece kurultay demiyorum, iktidar sözü veriyorum'' dedi.

Umut Oran, kurultay çalışmaları için Ankara'da kullandığı büroda basın toplantısı düzenledi. Üç hafta önce genel başkan aday adaylığını açıkladıktan sonra 17 ilde toplantılar düzenlediğini belirten Oran, örgütün yakın ilgisiyle karşılaştığını söyledi.

Zor koşullarda çalışmalarını sürdüren parti örgütündeki endişe ve karamsarlığın kendisini üzdüğünü belirten Oran, partide çok ciddi bir yapılanmaya, değişime ihtiyaç duyulduğunu savundu.

''CHP, artık özel ilişkilerin değil kuralların geçerli olduğu bir parti haline gelmeli'' diyen Oran, örgütle temasları sırasında görevden almalar, ihraçlar, yapılan atamalarla ilgili büyük bir huzursuzluk ve güvensizlik yaşandığını tespit ettiğini söyledi. Oran, parti içi demokrasiye büyük önem verdiklerini kaydederek, ''Eğer Türkiye'de demokrasiye inanıyorsak önce parti içinde demokrasiyi sağlamalıyız'' dedi.

Oran, CHP'nin gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde geçmişteki başarısını yakalamasının yanı sıra 2011 yılındaki genel seçimlerde iktidara taşınmasını hedeflediklerini anlatarak, proje ve hedeflerinden söz ederken ''Koltukta oturmayacağız, protokol partisi olmayacağız, hep sahada olacağız'' diye konuştu.

Genel başkan adayı olabilmek için kurultay salonunda delegelerin yüzde 20'sinin imzasını sağlamak gerektiğini hatırlatan ve bütün engelleri bilerek yola çıktığını kaydeden Oran, şunları söyledi:

''Son sözü delegemiz söyleyecek. Ben Mustafa Kemal'in delegelerine, onların sağduyularına güveniyorum. Onların ömür boyu muhalefette kalarak laikliği, cumhuriyeti koruyamadıklarının, demokrasiyi savunamadıklarının, sosyal adaleti gerçekleştiremediklerinin, iş-aş yaratamadıklarının bilincinde olduklarını düşünüyorum. Ben iktidar alternatifi, umudu olarak yola çıktım. Mustafa Kemal'in delegelerinin de bu seçeneği doğru değerlendireceklerini düşünüyorum.''

''EZBERİ BOZMAYA ÇALIŞIYORUM''

Soruları da yanıtlayan Oran, bir soru üzerine kendisi yola çıktığında diğer aday adaylarının zaten belli olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Ben yeni bir anlayış adına yola çıktım. Yeni bir vizyona ihtiyaç var. Ben partiyi iktidara getirmek için mücadeleme sonuna kadar devam edeceğim. Bize katılan arkadaşlarımıza sonuna kadar kapımız açık. Bu, sadece bir koltuk davası, parti davası değil aynı zamanda ülke davası. Türkiye'nin yarınları çok karanlık, ışığa çıkarmak için partimizin iktidar olması lazım. Bunun için de yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Ben bu vizyonu temsil ediyorum, benim vizyonum çerçevesinde yanımıza gelen herkese kapımız açık. Tüm aday adaylarını da arayarak başarı diledim. Bu aile içi bir yarıştır. Amacımız partimizin güçlenerek bu kurultaydan çıkması ve iktidar olmasıdır.''

Oran, ''asıl yarışın bu kurultayda değil yerel seçimde CHP'nin başarısız olması durumunda gerçekleştirilecek olağanüstü kurultayda yaşanacağına'' yönelik yorumlar yapıldığına dikkat çekilmesi üzerine, böyle bir hesapla yola çıkmadığını, ülkenin kaybedecek bir dakikası bile olmadığı için harekete geçtiğini söyledi.

Umut Oran, ''Yola bir amaçla çıktım, o amaç için devam ediyorum. Yolumdan dönmeyeceğim, sonuna kadar mücadele edeceğim. Hiçbir bahanenin arkasına saklanmayacağım. Zaten şartlar, oyun, oyuncular, hakem, kazanan belliydi. Ben ezberi bozmaya çalışıyorum. Bu ezberi kendi adıma ve sadece partim için değil Türkiye adına bozmaya çalışıyorum. Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını ortaya koymaya çalışıyorum'' dedi.

Kurultay'da adaylık için gerekli 253 imzayı sağlayıp sağlayamayacağına yönelik bir soru üzerine de Oran, ''Herhangi bir varsayımda bulunamayacağım. Ama şunu söyleyeyim, 253'ü geçtiğim anda kurultayı alırım, bu konuda iddialıyım. Halkın nezdinde şu anda mevcut yönetim kendi koyduğu yüzde 20 barajının altında kalıyor. 253 engeli aşıldığı takdirde sadece kurultay demiyorum iktidar sözü veriyorum'' karşılığını verdi.

Oran'ın açıklama yaptığı odada, Atatürk'ten başlayarak CHP'nin tüm genel başkanlarının fotoğraflarının yer aldığı görüldü.