BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Mengü hükümeti topa tuttu!

Tv8’de yayınlanan Erkan Tan ile Başkent’ten programının bugünkü konuğu CHP'den Şahin Mengü’ydü.

Abone ol

 Mengü son günlerde yaşanan terör olaylarını ele alırken iktidara yönelik eleştiri yapmak istemediğini, zamanın birlik beraberlik zamanı olduğunu söyleyerek “Bu bir milli meseledir, kenetlenmek gerekir.”dedi.

“Kanları Yerde Kalmayacak Diye Nutuk Atamayız”

“Hem baba, hem insan, hem siyasetçi olarak içim yanıyor.”diyerek sözlerine başlayan Mengü, hiçbir adım atmadan yanlışlar silsilesi içindeyken, bizim çıkıp “kanları yerde kalmayacak dememizin hiçbir anlamı yok.”dedi.

“Kendi Meselemizi Çözmeden Şov Yapmaya Kalktık”

Böyle bir dönemde kol kola girilmesi gerektiğinin ancak bir takım gerçeklerinde göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Mengü, “Daha iç meselelerimizi çözmeden Gazze’de liderliğe soyunmak olmaz. Tabiî ki büyük bir devlet olarak birçok problemle aynı anda meşgul olacağız ancak iç politikaya dönük şovların yansıması farklıdır.” şeklinde konuştu.

Dış ilişkiler bakanımızın ‘ağabey’ dediği sözde liderin olduğu yerden teröristler geliyor. Kuzey Irak’ta disiplinin artık sağlanması gerekirken hiçbir şekilde lojistik destek alınmıyor. İç destek olmadan bu problem çözülmez. Atatürk zamanında sınırdaki problemi görüp geçiş güvenliğinin sağlanması gerektiğini savunmuştu. Daha sonra rahmetli Ecevit de bunu dile getirdi. Önce Kuzey Irak’ın kuzeyinin tutulması gerekiyor.”dedi.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’de 0 terör olduğunu iddia eden Mengü, “Şu an yanlış kavramlar kullanılıyor. Türkiye ve PKK arasında karşılıklı silahların bırakıldığını söylüyorlar bu yanlıştır. Bir devlet silah bırakmaz. Kimse taraflar silah bıraktı diyemez. Terörist bırakacaksa bırakır. Terörle terörist arasındaki farkın göz ardı edilmemesi gerekiyor.

“Teröristle Pazarlığa Oturursanız Böyle Olur”

Mengü, “Devlet eğer teröristle pazarlığa başlar, aynı masaya oturursa, terörist de nasıl olsa teslim oluyorlar işe yarıyor diye faaliyetlerine devam eder. Devler teröristle masaya oturmamalı. 2002’den bu yana sadece oy kaygısı için bir şeyler yapıldı. Doğru bir politikamız yok. Şimdi kalkıp daha terörü bitirmemişken açılım diyorlar.”şeklinde sert eleştiriler getirdi.

Nereden nereye gelindiği ortada diyen Mengü, Filistin halkının acısını anladığını, ancak Türkiye’nin öncelikle kendi meselelerini çözmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

“Hani Filistin’in Ağabeyiydiniz, Adınızı Bile Zikretmiyorlar”

Sözlerine şöyle devam eden Mengü, “Terör örgütü olduğunu düşünmediğiniz Hamas, sadece Mısır’ı arabulucu olarak görüyor. Adınızı bile zikretmiyor. İyi ettiniz de, siz neye soyundunuz o zaman? Hani Filistin’in ağabeyiydiniz? Romantik kitaplar yazan adamı ilişkilerden sorumlu yere oturtursanız böyle olur.” dedi.

Uzaydan Koyunları Görebilirken Katilleri Mi Göremiyorlar?”

“Madem gelişmiş teknolojiyle uzaydan bakıp geçen koyunları görüyorlar, 250.000 tane katil takımının da yerini görebilirler. Bunda başka bir şey var.”diyen Mengü sözlerine “Hudut yol geçen hanına döndü. Kuzey Irak’taki yarım pabuçlulardan, Amerika’dan alınan istihbarat nerede kaldı? Bilmemelerine imkân mı vardı? İstihbarat düzensizliği olduğu kesin.” şeklinde devam etti.

“Terörü 24 Saatte Çözeriz Dersek Zaten Yalan Olur”

“CHP iktidara geldiğinde bu sorunu 24 saatte çözeriz diye yalan söylemiyoruz. Biz zaten yalan söylememek için iktidara geliyoruz. Ancak rahatlıkla 0’a eskiden olduğu gibi indireceğimizi söylüyoruz. Bu millet 3 tane baldırı çıplağı yok edemeyecek güçte değil. Hükümet şimdiye kadar bu konuya yönelik net planlarda açıklamalarda bulunsaydı destek verirdik. Ekonomik yatırımlarda bulunacağız dediler hayır mı dedik? Kürtçe yayın konusunda da böyle oldu. Biz Kürtçe yayın yapılmasına karşı değildik, teşvik de ettik. Ancak devletin televizyonunun buna alet edilmesine karşıydık. Özel kanallar ne yaparsa yapsın.”dedi.

“CHP Siyasi İrade Gösterecek, Terör 0’a İnecek”

Terör ile ilgili mücadelede işin sadece askerde bitmediğini belirten Mengü, siyasi iradenin gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak CHP’nin bunu başaracağının altını çizdi. Mengü, siyasi iradenin Kuzey Irak’taki hattı tutarak, giriş çıkışları kontrol altına alarak olacağını söyledi.

“Daha ağır laflar sarf edeceğim ancak dediğim gibi yeri ve zamanı değil.”diyen Mengü, iktidarın Hamas’ı bir terör örgütü görmemesini sert bir şekilde eleştirdi. “Birleşmiş Milletler’in terör örgütü dediğine Birleşmiş Milletler’e üye olmanıza rağmen karşı çıkarsanız yarın bugün Amerika’nın yaptığı açıklamada olduğu gibi PKK’yı da terör örgütü olarak kabul ettiremezsiniz.”dedi.

“Sıkı Yönetim Çözüm Değil Arkasından Darbe Gelir”

Problemin sıkıyönetim ilanıyla kesinlikle çözülmeyeceğinin kişisel görüşü olduğunu açıklayan Mengü, “Sıkıyönetimden sonra tarihte hep darbe gelmiştir. Bu insanları daha çok ayırır. Bu hatayı ilk Özal yaptı. Öyle bir hat çizdik ki Kürdistan haritası sınırları içinde kaldı.”dedi.

“Mon Cher’leri Beğenmez, Mühendisleri Diplomat Yaparsanız Böyle Kepaze Olursunuz”

Darbelerden en çok mağdur olanların Tayip Erdoğan’ın değil, kendileri olduğunu söyleyen Mengü, “Zorla eleştiri yaptırıyorlar. Dış politika da zaten neyi çözdüler? Ermeni meselesinde rezil olduk, şimdi İran ile petrol arama konusunda antlaşma yapıldığını söylüyorlar. İran parlamentosundan geçmeden nasıl yaptık diyebiliyorlar? Aynı şekilde Ermenistan ile yapılan antlaşmada, ermeni hukukuna göre anayasa mahkemesi tarafından onaylanmalı, bu da olmadı. Siz eğer diplomatlara ‘mon cher’ deyip inşaat mühendislerini, kimya mühendislerini diplomat yaparsanız böyle kepaze olursunuz.” diyerek sert açıklamalarının devamını getirdi.

“PKK Kimin Taşeronu İse Söylesinler Bilelim”

Mengü; “PKK için eğer taşeron deniliyorsa kimin taşeronu olduğunu söylemeleri lazım isim versinler bizde ona göre davranalım. Bu dedikodudur.” diyen Mengü; ülkemizde beraber yaşadığımız Kürtler ile dağdakileri ayırt etmemiz lazım artık. Beraber yaşadığımız Kürtleri daha çok sahiplenmemizin gerektiği bir gündeyiz. O zaman ayrıma son verir, terörü 0’a indiririz.” diyerek birlik beraberliğin asıl şimdi gerekli olduğunun altını bir kez daha çizdi.