BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

CHP'li Güler: Disipline sevk kararı sevindirici

Parti Meclisi tarafından "kınama" cezası talebiyle disipline sevk edilen İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler karardan memnun. Güler kararın, "CHP'nin, cemaatin kişi ve kurumlarına kalkan olamayacağı" anlamına geldiğini söyledi.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi tarafından Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile birlikte Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, kararın "sevindirici" olduğunu söyledi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, "Yerel seçimde CHP, cemaat ile ittifak yaptı sözü, Parti Meclisi tarafından 'ihtimal dahilinde bile olamaz' biçiminde değerlendirilmiştir. Bu demektir ki CHP kadroları, yöneticileri, önümüzdeki dönemde hiçbir biçimde cemaatin kişi ve kurumlarına kalkan olamayacaklardır. Bu, hem partim hem de ülkem için son derece sevindiricidir" dedi.

"Kınama" cezası istemiyle disipline sevk edilen Güler bununla birlikte kararda "önemli bir usul ve üslup hatası" olduğunu belirtti.

Güler, disipline sevk edileceğine ilişkin kendisine yazılı ya da sözlü bir bildirim yapılmadığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili parti içinde mücadeleye devam edip etmeyeceği yönündeki soruya, "Öncelikle bu disiplin sürecinin hangi gerekçeyle başlatıldığını yetkililerin ağzından duymalıyım ki ne yapacağıma ilişkin karar vereyim" yanıtını verdi. Güler BBC Türkçe’nin, "Tasfiyeye yasal zemin mi hazırlanıyor?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Güler, 30 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'nin il ve ilçe teşkilatlarının Gülen Cemaati'yle ittifak yaptığını söylemişti.

Aygün ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Şişli ve Sarıyer Belediyesi'nde yaşşananlar nedeniyle eleştirmişti.

'Batum kararı geri alınmalıdır'

CHP Yüksek Disiplin Kurulu iki hafta önce Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u .

Basın toplantısında ihraca da değinen Güler, kararın geri alınmasını istedi.

Güler, "Prof. Dr. Batum'a ihraç talebi Merkez Yürütme Kurulu'ndan gelmişti. Fakat bu sefer kararı Parti Meclisi aldı. O zaman 'Batum, bu yolla ihraç edilemez' demiştik. Bu, tüzük ve anayasa ihlaliydi. Şimdi doğru olan yapıldı. Milletvekillerine ilişkin disiplin işlemleri ancak Parti Meclisi kanalından yapılabilir. Bu durumda parti yönetiminin tüzük ve anayasa ihlali suçunu ortadan kaldırması gerekir" dedi.

Milletvekili adayı olabilir mi?

CHP’nin tüzüğünde "Kınama cezası alanlar bir yıl süre ile parti organlarına seçilemezler, seçilmiş iseler görevden alınırlar" ifadesi yer alıyor. Bu ifadeden yola çıkarak Güler ve Aygün'ün ceza almaları halinde 2015 yılında yapılacak genel seçimde milletvekili adayı ollamayacakları iddia ediliyor.

Güler ise "yanlış" bu görüşün Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinden bazılarına ait olduğunu belirtti.

Milletvekilliğinin bir parti organı olmadığını ifade eden Güler, "Milletin iradesine ve yurttaşlık haklarına el konulamaz" dedi.

Kılıçdaroğlu işareti kongrede verdi

CHP’de, Ağustos ayındaki yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde başlayan sıkıntı katlanarak devam etmiş, sonunda olağanüstü kurultaya gidilmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eylül ayında yapılan , "Demokrasinin ne olduğunu bilirim. Disiplinin de ne olduğunu bilirim. Sabah mikrofonu gören koşup CHP’yi eleştirirse kimse kusura bakmasın, buna izin vermeyeceğim. Demokrasi kaos değil. Bir siyasi partiye üye olduktan sonra onun kurallarına uyarsınız. Sizi o kurallar bağlar. Ya bağlanırsınız ya ayrılırsınız. Başka seçenek yok" demişti.

Kurultaydan yaklaşık iki ay sonra da Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan .