BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.382,09
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP in listelerinde Savaş vardı

Kılıçdaroğlu’nun rekor oyla genel başkan seçildiği CHP Kurultayı Önder Sav ve Gürsel Tekin'in liste savaşı ile bitti

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin arasındaki liste kavgası Parti Meclisi seçimlerine de yansıdı.

Önder Sav destekçileri Parti Meclisi listesindeki Gürsel Tekin’in ismini, Gürsel Tekin’in yanında yer alan delegeler ise Önder Sav’ın ismini çizdi.

Böyle olunca Önder Sav ve Gürsel Tekin Parti Meclisi seçiminde en düşük oyları aldı. Önder Sav’a 978 oy, Gürsel Tekin’e 814 oy aldı.

SAV 136, TEKİN 300 KEZ ÇİZİLDİ

Parti Meclisi seçiminde en yüksek oy olan 1114 ile karşılaştırdığımızda Önder Sav’a 136 çizik, Gürsel Tekin’e ise 300 çizik atılmış oldu.

LİSTELERDE ÖNDER SAV AĞIRLIĞI

BAYKAL'IN RAKİPLERİ
LİSTEDE

Daha önceki kurultayda Deniz Baykal’a rakip olan Haluk Koç ve Umut Oran'ın listede yer alması dikkat çekerken anayasa hukukçusu Prof. Süheyl Batum ile gazeteciler Mehmet Faraç ve Enver Aysever de listedeki sürpriz isimler oldu.

LİSTE DIŞI KALANLAR

Eski Genel Başkan Deniz Baykal yönetiminde yer alan Parti Sözcüsü, Genel Sayman Mustafa Özyürek, Genel Başkan Yardımcıları Onur Öymen, Yılmaz Ateş, Cevdet Selvi, Bihlun Tamaylıgil, Genel Sekreter Yardımcıları Algan Hacaloğlu, Mehmet Sevigen, Nur Serter listede aday gösterilmedi.

Tekin'in Sav'a göre daha çok isminin çizilmesi "partideki Önder Sav ağırlığı"nın simgesi olarak yorumlanıyor.

EN YÜKSEK OY ÖZDEMİR VE ÖZER'E

Parti Meclisi’nde en yüksek oyu ise 1114 oyla Malik Ejder Özdemir ve Abdullah Özer aldı.

MİLLETVEKİLERİ'NİN TEKİN KIZGINLIĞI

BU sonucun ilk izi Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte milletvekillerinin oy kullandığı sandıkta çıkmıştı. Bu sandıkta İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin 23, Önder Sav 13 çizik yedi. 2 nolu sandıkta 56 geçerli oy çıktı. Gürsel Tekin 33 oy aldı, 23 çizik yedi. Önder Sav ise 43 oy aldı, 1 çizik yedi.

NEDEN BÖYLE OLDU?

Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığında birleşen CHP’li il başkanları, milletvekilleri ve delegeler Parti Meclisi seçiminde ise karşı karşıya kaldı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ilan etmesinden bugüne CHP Genel Sekreteri Önder Sav, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve çiçeği burnunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu arasında liste kavgası yaşandı.

Kılıçdaroğlu’nun istediği Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata, Nuran Yıldız ve Enver Aysever CHP üyesi yapılarak Parti Meclisi’ne girmesi sağlandı. Süheyl Batum’un yanı sıra eski genel başkan adayları Haluk Koç ve Hurşit Güneş de yeni Parti Meclisi’nde yer aldı.

Ancak asıl kavga Gürsel Tekin ile Önder Sav arasında yaşandı. Önceki gün geç saatlere kadar liste kavgası verildi. Hatta Gürsel Tekin’in ayrı bir liste çıkaracağı konuşuldu. Sabah saatlerinde ise bir anlaşmaya varıldı ve blok tek bir liste çıktı. 

LİSTE SAVAŞININ SONU

Ancak yaşanan gerilim listeye yansıdı ve Önder Sav ile Gürsel Tekin arasındaki gerilim listede çizik savaşına neden oldu. Böyle olunca Önder Sav ve Gürsel Tekin Parti Meclisi seçiminde en düşük oyları aldı. Önder Sav’a 978 oy, Gürsel Tekin’e 814 oy aldı. Parti Meclisi seçiminde en yüksek oy olan 1114 ile karşılaştırdığımızda Önder Sav’a 136 çizik, Gürsel Tekin’e ise 300 çizik atılmış oldu.

CHP'NİN YENİ SEÇİLEN PARTİ MECLİSİ'NDE
KİMLERİN İSMİ VAR? TAM LİSTEYİ GÖRMEK İÇİN
TIKLAYIN