BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,74
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den yabancı muhabir sorusu!

CHP İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, Wall Street Journal ve Financial Times gibi gazetelerin Türkiye temsilcilerine Türkiye'yi terk etmeleri yönünde baskı yapıldığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Abone ol

Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Tbmm Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde son 10 yıl içinde Türkiye de, gözaltına alınan ve tutuklanan yabancı gazetecilerin sayısının açıklanmasını istedi. Türkiye'de tutuklulukları devam eden ve haklarında dava açılan yabancı gazetecilerin dökümünü talep eden Tanrıkulu, "Hollanda NRC Handelsblad Gazetesi'nin dünya çapında saygın ve ünlümuhabiri BramVermeulen'in oturma izni ve basın kartı süresinin 1 Ocak 2014'ten sonrasına uzatılmayarak, BramVermeulen'den Türkiye'yi terk etmesinin istenme gerekçesi nedir?" diye sordu. Tanrıkulu'nun yanıt istediği sorulardan bazıları şöyle:

"-Wall Street Journal, Financial Times gibi gazetelerin Türkiye temsilcilerine Türkiye'yi terk etmeleri yönünde baskılar yapıldığı doğru mudur?

-Gazeteci BramVermeulen'in Mart 2013 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanında Türkiye'ye giriş yaptığı sırada adının bilgisayarda işaretlendiği ve Türkiye'de bundan böyle hoş karşılanmayacak, istenmeyen kişiler listesinde olduğunun belirtilerek polis tarafından alıkonularak, saatlerce bekletilmesi hangi resmi merci talimatıyla gerçekleşmiştir?

-Gezi direnişini haber yapmak için İstanbul'a gelen ve 11 Haziran 2013 tarihinde gözaltına alınan Kanadalı gazeteciler SasaPetricic ve DerekStoffel'in Mahkeme kararı olmaksızın sadece polis uygulaması sonucu sınır dışı edilmelerinin gerekçesi nedir?

-Kanadalı gazeteciler SasaPetricic ve DerekStoffel hakkında Mahkeme kararı olmaksızın İçişleri Bakanlığı talimatıyla Türkiye'ye giriş yasağı konulduğu doğru mudur?

-29 Haziran günü Taksim'de gözaltına alınan İsveçli gazeteci Sara Olsson "un Yetkili Savcılık tarafından serbest bırakılmasına ve aleyhinde herhangi bir Mahkeme kararı olmaksızın sınır dışı edilmesinin hukuki açıklaması nedir?

-İsveçli Gazeteci DerekStoffel hakkında Mahkeme kararı olmaksızın İçişleri Bakanlığı talimatıyla Türkiye'ye giriş yasağı konulduğu doğru mudur?

-Hoş karşılanmayacak, istenmeyen kişiler listesine dahil edilen, fişlenen yabancı gazetecilerin sayısı ve isimleri nedir? Listenin hazırlanması talimatını hangi mercivermiştir?

-Doğru ve tarafsız haber yaparak görevlerini yerine getiren yabancı gazetecilerin Yabancı Ajanlık Suçlamalarıyla korkutularak, iktidarınızın uluslararası sözleşmeler ve insan haklarını ihlal edici tutum ve politikalarını eleştirmemeleri, haber yapmamaları yönünde baskı altına alınmaları bir suç değil midir; İktidarınız doğru haber yapan tüm gazetecileri korkutma ve iftira metodları ile susturmayı mı planlamaktadır?

-Bu güne dek iktidarınızca, kaç yabancı gazetecinin Yabancı Ajanlık suçlamasına maruz bırakılacakları korkutmalarıyla Türkiye'yi terk etmeleri sağlanmıştır?"