BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,74
ALTIN 2.493,49
HABER /  GÜNCEL

CHP'den Suriye'ye operasyon çıkışı: Askeri güç kullanılmasın

Suriye'ye terör örgütü YPG'ye yönelik olası operasyona ilişkin CHP'den dikkat çeken bir açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, hükümete Suriye'deki sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrası, gözler terör örgütü YPG hedeflerine yönelik olası operasyona çevrildi. Ana muhalefet partisinden YPG sorununa ilişkin gelen son yazılı açıklama tartışma konusu oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, yazılı açıklama yaptı. CHP'nin öteden beri Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine önem veren bir yaklaşım içinde olduğunu belirten Çeviköz, şu görüşlerini paylaştı:

TÜM AKTÖRLERE DİYALOG ÇAĞRISI
"Suriye topraklarında bulunan yabancı askeri unsurların zaman içinde ABD örneğinde olduğu gibi çekilme kararı almalarının Suriye'nin geleceği hakkındaki kararları SuriyeIilerin vermesine de olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz. CHP, Suriye dahil olmak üzere, Türkiye'nin komşu coğrafyasını oluşturan Orta Doğu bölgesinde mevcut tüm sorunların askeri güç kullanmaksızın, barışçı yollardan ve diplomasiye ağırlık verilerek çözümlenmesinden yanadır. Bu yaklaşım tüm aktörlerle diyalog içinde bulunulmasını da gerekli ve zorunlu kılmaktadır.

Bu bağlamda, Suriye ile Türkiye arasında, Adana mutabakatı ruhuna uygun olarak, sorunun çözümüne katkıda bulunacağı muhakkak olan diyalog ortamının sağlanması da büyük önem taşımaktadır. Çekilme kararının yaratacağı ortamda, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine zarar verebilecek fırsatçı ve maceracı davranışlar içine girmek isteyecek unsurların olabileceği de dikkate alınmalıdır. Bu tür davranışlardan kaçınılması gerekir. Cenevre'de sürdürülen barış görüşmelerinin ve Suriye Anayasası'nın hazırlanması çalışmalarının bu bağlamda daha da önem kazandığı düşünülmektedir. 

Defalarca vurguladığımız gibi, bölgede barışın sağlanmasına yönelik arayışlarda CHP'nin ortaya attığı Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) önerisi bu bağlamda önemli bir fırsat oluşturacaktır."

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?
Geçtiğimiz günlerde CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan gazeteci Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fırat'ın doğusuna yapılacak olan operasyonla ilgili Hande Fırat'ın sorduğu soruya şöyle yanıt vermişti:

"Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde terör örgütlerinin yuvalanması Türkiye’ye karşı bir tehdittir. Türkiye’nin geleceğine karşı da bir tehdittir. Her devletin yaptığı gibi kendisine yönelik bir tehdit unsuru varsa, tehdidi bertaraf edecek her türlü önlemi alma Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin görevidir.

Geçmişe girmek istemiyorum. Suriye’yi bu hale kimler getirdi, Suriye’de neler oldu, neler bitti, bütün bunları tartışmak istemiyorum ama bugün geldiğimiz noktada Türkiye bölgede kendi güvenliğini sağlayabilecek adımları atma hakkında sahiptir."