BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.394,60
HABER /  POLİTİKA

CHPden Erdoğana kritik soru

CHP'li Kart'tan Erdoğan'ı terletecek bir soru geldi. Çalık için hükümet Vakıfbank'a adli emanetteki paraların hesabını sordu!

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Vakıfbank'a yatırılan adli emanetteki paraların hesabını sordu! Kart, bu konuda ciddi kuşkuların olduğunu söyleyerek Erdoğan'ın bu soruyu cevaplamasını istedi.

1.5 milyar dolar düzeyinde olduğunu söylediği adli emanet paralarının yeniden Vakıfbank’a faizsiz olarak yatırılması için, "Çalık Grubu'na, Sabah-atv’nin satış sürecinde verilen kredinin yarattığı tahribatı ve kredi riskini azaltmak için mi bu kanunsuz uygulamaya tevessül ve tenezzül edilmiştir?" diye sordu.

Kart, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, yasalar uyarınca adli emanet paralarının faizinin devlete intikal etmesi gerektiğini söyledi. Yıllık 1.5 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen bu paraların, faiz gelirinin de 250-300 milyon dolar olacağına işaret eden Kart, 1 Temmuz 2005'e kadar uygulamanın, devletin bu paralardan faiz geliri elde etmesi yönünde olduğunu ifade etti. Kart, bu tarihten sonra sıfır faizle Akbank’a yatırılmaya başlanan paraların, Adalet Bakanlığı'nın 6 Mayıs 2008 tarihli genelgesiyle yine faizsiz olarak Vakıfbank’a aktarılmasına karar verildiğini anlattı.

Kart, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile önceki hükümette Adalet Bakanlığı yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, yasaya aykırı uygulama yaptıklarını, haksız kazanç ilişkilerine zemin hazırladıklarını öne sürerek, bu sürecin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgi ve talimatı dışında gelişemeyeceğini savundu.

Çalık Grubu'na kredi
İktidarın, Sabah-atv’nin satışı sürecinde Çalık Grubu'na kredi verdikten sonra yüksek kredi riski yaşamaya başlayan Vakıfbank’ı ayakta tutmaya çalıştığını savunan Kart, şöyle konuştu:

"Bu aşamada Vakıfbank’ın uğramış olduğu sıkıntıyı aşmak için bu kez adli emanet paralarının, mevduat takviyesi sağlamak amacıyla faizsiz olarak Vakıfbank’a aktarıldığını görüyoruz. Ortada, ihmal veya takdir yetkisi veyahut kamu hizmetinin gereği ve kamu yararı kavramlarıyla hiçbir şekilde açıklanamayacak bir yolsuzluk zinciri var. Bir saadet zincirinin yarattığı ve kurumsallaşan bir yolsuzluktan söz ediyorum. Her iki Adalet Bakanı ve Başbakan, siyasi nüfuzlarını kötüye kullanmışlar ve yasaya aykırı şekilde Hazine gelirlerinden vazgeçmişlerdir."

Hesabı sorulacak
Bu olayın, hukuki ve cezai anlamda hesabının mutlaka sorulacağını ifade eden Kart, "1 Temmuz 2005'e kadar Vakıfbank’tan faiz geliri Hazine adına tahsil edilirken, neden bu faiz gelirinden vazgeçilip, 1 Temmuz 2005-2 Haziran 2008 arasında faizsiz olarak Akbank’a yatırılmıştır? Akbank ile bu ilişki devam ederken, bu kez neden 2 Haziran 2008'den itibaren ve faizsiz olarak yeniden Vakıfbank’a bu paralar aktarılmıştır? Çalık Grubu'na, Sabah-atv sürecinde verilen kredinin yarattığı tahribatı ve kredi riskini azaltmak için mi bu kanunsuz uygulamaya tevessül ve tenezzül edilmiştir?" diye sordu.