BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den çarpıcı kanun teklifi

CHP, Özel Mahkemelerin Kaldırılması ile tutukluluk sürelerinin azaltılmasını öngören kanun teklifi verdi.

Abone ol

CHP, Özel Mahkemelerin Kaldırılması ile tutukluluk sürelerinin azaltılmasını öngören kanun teklifi verdi. Teklife göre, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri sona erecek.

TEKLİFİN GEREKÇESİ

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile birlikte 11 milletvekilinin imzaladığı Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması öngörülüyor. Teklifin gerekçesinde, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu için kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Devletin birey için var olduğu sistemlerde, yani demokrasilerde mahkemelerin devleti korumak gibi bir görevleri yoktur. Mahkeme, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde maddi gerçeği bulmak ve hukuki sorunu çözmekle yükümlüdür. Bu nedenlerle aynı hukuk sistematiği içinde farklı yetkilere sahip mahkemelerin bir araya getirilerek yargı birliğinin daha fazla zedelenmemesi için söz konusu mahkemelerin kaldırılması gerekmektedir."

ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİNİN GÖREV YETKİLERİ SONA ERECEK

Teklife göre, Ceza Muhakemeleri Kanununun 250, 251 ve 252'nci maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve 7 geçici madde eklenecek. Teklife göre, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri sona erecek.

Teklifin yasalaşması halinde, görevde bulunan özel yetkili ağır ceza mahkemesi başkanı, asıl ve yedek üyeleri ile, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcıları da adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemeleri statüsünde görevlerine devam edecek ve başka bir göreve atanmalarına Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilecek.

Teklife göre, ortadan kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin araç ve gereçleri bu mahkemelerin bulundukları adli kaza merkezlerindeki adliyelere devredilecek.

DOSYALAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA İNTİKAL EDECEK

Özel görev ve yetkileri sona eren özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıklarındaki mevcut soruşturma ve dava dosyalarının yargılama ve soruşturmasına, ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın, durumlarına, mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren bu mahkemelerin bulunduğu adli kaza merkezlerindeki adliyelerde görev yapan ağır ceza mahkemelerince ve Cumhuriyet başsavcılıklarına derhal intikal ettirilecek.

İLK KARARI VEREN YETKİLİ VE GÖREVLİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİNE GÖNDERİLECEK

Teklifin yasalaşması halinde, daha önce özel yetkili ağır ceza mahkemelerince karara bağlanan dava dosyaları, hangi aşamada olursa olsun başkaca bir işlem yapılmasına ve karar verilmesine gerek olmaksızın bulundukları aşamada adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemelerinin statüsüne ve hükümlerine bağlı olarak incelenmeye devam edilecek. İncelenmesi sona eren dava dosyaları ilk kararı veren yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilecek.

ARŞİV, EMANET DEVREDİLECEK

Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıkları nezdinde bulunan arşiv, kalem, emanet ve diğer birimleri ayrıca başka bir işleme gerek olmaksızın adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemesine ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredilecek.