BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.435,00
HABER /  DÜNYA

CHP’de istifa depremi

Şanlıurfa’da Karaköprü İlçe Başkanı Kenan Karataş ve Suruç İlçe Teşkilatının istifalarının ardından CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş ...

Abone ol

Şanlıurfa’da Karaköprü İlçe Başkanı Kenan Karataş ve Suruç İlçe Teşkilatının istifalarının ardından CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş da partisinden istifa ettiğini açıkladı.
Bugün parti binasında basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Ferhat Karataş, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Karataş, “Mücadelemi partim içerisinde her yönüyle yürüttüm. İl başkanları toplantısı olsun, Sayın Genel Başkanımızla özel yaptığım toplantılar olsun, birebir görüşmelerimizde olsun hep inandığım ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm Türkiye’de başarılı olması için nelerin gerektiğini bölgemizde özellikle nasıl tekrar bir vatandaşlarla ve halkla yeniden kaynaşmanın yeniden üst seviyelere ulaşmasını arzuladığımızı, bunlar için neler yapılması gerektiğini, nasıl bir siyasi tavır belirlenmesi, nasıl bir tutum belirlenmesini hep partinin yetkili kurumlarıyla paylaştım” dedi.

"PARTİ İÇİNDE HEDEF HALİNE GELDİK"
Kürt sorunu, çözüm süreciyle ilgili parti içerisindeki bazı gruplarla aralarında farklılıklar ve çatışmalar olduğunu söyleyen Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benim siyasi olarak buradaki öngörüm insan haklarına dayalı, özgürlüklere dayalı partinin bu noktaya gelmesini arzuluyordum. Bunun için de tabi ki her türlü, özelilikle Kürt sorunu ile ilgili, çözüm süreciyle ilgili partimle bazı farklılıklar oldu. Aslında partimle değil, parti içerisindeki bazı gruplarla farklılıklarımız ve çatışmalarımız oldu ama ben doğru yaptığıma inanıyorum. Bunun neticesi olarak tabii ki bir parti içi hedef haline geldik. Bunu gururla söylüyorum ki Urfa İl Başkanı olarak Urfa Cumhuriyet Halk Partisi’ni her yerde temsil ettim, önderlik, sözcülük yaptım. Urfa’yı genel merkez ve Türkiye düzeyinde belli bir noktaya taşıdım. Bu doğaldır ki bizi de bir hedef haline getirdi. Fakat bunun sonucu olarak daha doğrusu partide bulunan diğer bir grubun Urfa’daki uzantıları burada sorun yaratmaya başladı. Amaç siyasi tavrımla ilgiliydi, ideolojik bir sindirme harekatı başladı ve bu yaklaşık 3 aydır süregelen bir durumdur. Biliyorsunuz buraya daha önce milletvekilliği yapmış bir parti büyüğümüz özelikle yönetimden istifa topladı. Bu bir il başkanı için hoş karşılanacak bir olay değildi. Biz buna da karşı çıktık, direndik, ben mücadelemi yürüttüm. Cheguavara’nın bir sözü var; ‘Yenildiğinde değil vazgeçtiğinde kaybedersin’. Ben yenilmedim ama bugün gelinen noktada partinin içinde bulunduğu durum burada siyaset yapmamızı artık imkânsız kılıyor. Tamamen bir operasyonla karşı karşıyayız. Bu Ankara’dan gelen diğer parti içerisindeki grubun uzantılarının burada yaptığı bir operasyon vardır. Biz bunlara karşı bir cevap verme olayını da istifa yöntemi ile seçiyoruz. Mücadelemiz devam ediyor, daha doğrusu doğuda yaşanan partinin kopuşunu yeniden onarmaya çalışırken tabi ki bu tip olaylarla karşılaşacağımızı da her zaman öngörmüştük. Hiç gocunmuyoruz, ben onurumla görev yaptım. Bir söz vermiştim, hatta 1 Mayıs alanında ben her zaman halkımın yanında olacağım demiştim. Biz her zaman halkımızın yanındayız, doğru bildiğimiz budur. Temelde insan haklarıdır, özgürlüklerdir. Tabi bu rahatsız ediyordu bazılarını, buradaki diğer arkadaşlar maalesef bu gelişime ayak uyduramadı. Tıkanıklık gösteriyorlar ve bir şahsa dayanan politika yürütüyorlar. Biz siyasi ideolojide Türkiye politikası yürütüyoruz. Bu nedenle de ben ve bir grup şuanda burada bulunanlar adına konuşabiliyoruz. Ben İl Başkanlığı’ndan, diğer arkadaşlarımız da yönetim kurulu üyeliğinden istifa ediyorlar. Şuanda buradaki arkadaşlarımızla birlikte karar verdik, diğer yönetim kurulundaki arkadaşlarımız da istifa edecekler. Yani tümü büyük ihtimalle istifa ediyor. Böylece yönetim muhtemelen kayyuma devredilecek. Çünkü istifa toplu sayılıyor ama biz tabi onları bilemeyiz, şuandaki burada bulunan arkadaşlar ben ve burada bulunanları seçtik. Diğer arkadaşların takdiri de kendilerinedir ama şuanda ben konuştuğum için özellikle kendi adıma İl Başkanlığı’ndan istifa ediyorum.”

“CİDDİ RAHATSIZLIKLARIMIZ VAR”
Parti içerisinde ciddi rahatsızlıların olduğunu ve bunu genel merkeze taşıdıklarını söyleyen Ferhat Karataş, “İlk etapta biliyorsunuz yarım önce alınan bir kararım var ve 3 gündür süren çok ciddi bir rahatsızlıklarımız var. Bu rahatsızlıklarımız genel merkez düzeyinde de yürüyordu. Tabi ki ileride ben belki basınla paylaşacağım, özel geçmişe dönük geçirdiğimiz süreci de yazabiliriz. Çünkü verilen sözler bir günü bir güne uymayan, hakikaten bu siyasi bir mücadelede. Bu tip bir anlayışla ister bazı kişilerde bir yol gidilemeyeceğini düşünerek yaşadığımız süreçte bunu gördüm. Siyaset ve politika demek bir gün söylediğini diğer gün unutma veya üç yerde farklı konuşmak, yalan söylemek ve kandırmak değil ama bazı insanlarda bu bir tip hastalık haline gelmiştir” diye konuştu.
İstifasının önümüzdeki yerel seçimlerle ilgili olmadığını da belirten Karataş, “Yerel seçimlerle veya ilçe oluşumlarıyla bağlantılı değil, benim bahsettiğim ideolojik bir yaklaşımdır. Benim Urfa’daki tavrım veya Türkiye ve parti içerisinde bütün parti içerisinde en üst düzeyde tavrım bellidir. Çünkü ciddi siyasi tartışmaları yaşadık, ciddi önerilerim oldu ve siyasi yapı anlamında önerdiğim çok şey oldu. Bu tamamen ideolojik bir yaklaşımdır. Zaten onların Urfa’daki uzantılarını irdelerseniz kiminle ilişkili, kimler kiminle ilişkili onu bilebilirsiniz. Bu aslında yönetim biçimi STK’larla olan ilişkim, toplumla olan ilişkim ve açılım. Bunu şimdi şöyle izah edebiliriz; belli bir yapı eskiden beri Urfa Cumhuriyet Halk Partisi’nde geliyor. Oda dar olsun benim olsun, tekçi anlayış. Tabi biz açılımı gösterdiğimiz için sadece burası benim özel mülküm olarak bakan birilerinin buna tahammül göstermemesi, biz burada şunu da söyleyebiliriz belki inşallah, yine bizim yolumuzu devam ettiren bir kayyum gelir. Oluşum yaptığımız bütün yönetimlerde Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde yüzde 90’a yakınını Cumhuriyet Halk Partisi’nde henüz ismi olmamış, görev almamış kişilerden oluşuyor. Bu da birilerini rahatsız etti. Yeni atanacak kayyum partinin götürmek istediği noktayı belirleyecek. Eğer benim gibi özgür davranacak bir il başkanı gibi davranacak bir arkadaşımız burada devam ederse biz de partide devam ederiz ama bunun farklı emir komuta zinciri içerisinde yürüyecek bir kayyum atanacaksa tabi ki Urfa’daki partide siyaset yapma olanağı kalmıyor. Şunu açıkça söyleyebilirim ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de gelmesini istediğimiz bir nokta var, biz bu konuda çabalarımızı sürdürüyoruz. Çaba sürdürmek bir umuttur. Gerçek bir sosyal demokrat partinin nasıl olması gerekiyorsa o düzeye gelmesini isteyen bir grupla birlikte çalıştık, o düzeye gelme eylemleri var. Biz bunu yürütürken ayrı farklı düşündüğümüz noktalar da var” dedi.

"HAKARETTİR"
“Ben hiç kimsenin düşüncesine ipotek koymuyorum, önyargısız davranmak istiyorum” diyen Karataş, “Biz bu rahatsızlığı ilçe yönetimlerini topladık, ili topladık, 10 tane ilçe örgütümüz benimle birlikte olduklarını ve 10 ilçe başkanı benimle birlikte olduklarını beyan ettiler. Birlikte il başkanı olarak devam etmemi önerdiler, bununla da ilgili genel merkeze faks çektiler. Tabi ki bu durum da bir yerlerde rahatsızlık yarattı. Daha doğrusu o olaylardan sonra ben ilçe başkanlarımıza da ve bana da değişik anlatımlarla söylendi, bunlar tabi daha özeldir. Zaten kırıcı olan da, istifaya beni götüren de odur. Aslında bütün ilçe başkanlarına da yapılmış bir hakarettir. Bunlarda zamanla belki bir köşe yazımımızda değinebiliriz. Yalnız şunu söylemek istiyorum bazı çok iyi insanları tanıdım, sizler ve parti içerisinde de çok değerli arkadaşlarımız, genelde il başkanlarımız ve yöneticilerle iyi bir arkadaşlık kurduk” ifadelerini kullandı.
(İHA)