BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHPde ek başına iktidar yemini

CHP'de kongre için geri sayım başladı. Dün akşam il başkanlarına verilen resepsiyonda kongrenin sloganı belli oldu.

Abone ol

NERGİS DEMİRKAYA
İNTERNETHABER



Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugün yapılacak kongresi için geri sayım başladı. Kurultayda parti yetkili organları çarşaf değil blok listelerden seçilecek. Böylelikle Kılıçdaroğlu kendi listesinin Baykalcılar tarafından delinmesinin de önüne geçmiş olacak. Divan Başkanı ise CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol olacak.

Başkent'te dün gece delegelerin kaldığı otellerin lobileri ile parti genel merkezinde sabaha kadar yoğun bir hareketlilik yaşandı. Dün akşam Kılıçdaroğlu tarafından  Ramada Oteli'nde CHP'li İl Başkanları için resepsiyon verildi. Resepsiyona il başkanları başta olmak üzere CHP'nin ağır topları ve parti üyelerinin yoğun katılımı dikkatleri çekiyor.

PARTİNİN TEK HAKİMİ KILIÇDAROĞLU OLACAK

CHP il başkanları, bugün başlayacak 33. Olağan Kurultay'da seçimlere blok listeyle gidilmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Toplantıda alınan karara göre, kurultayda yetkili organlar yani 80 kişilik parti meclisiyle 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri çarşaf değil blok listeyle seçilecek.

CHP Genel Merkezi'ndeki il başkanları toplantısının ardından Artvin İl Başkanı Uğur Bayraktutan açıklama yaptı.

Bayraktutan, toplantıya 81 il başkanının yanısıra Genel Sekreter Önder Sav, Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığını aktardı.

İŞTE CHP'NİN KONGRE SLOGANI

Partililer tarafından resepsiyon salonuna getirilen bayrak ve afişlerde 'Ok yaydan çıktı' sloganı öne çıkıyor. Afişlerde kullanılan diğer sloganlar Ok yaydan çıktı diye başlıyor ve şu sözcüklerle devam ediyor: Ok yaydan çıktı: İktidara doğru... Kılıçdaroğlu...  Ok yaydan çıktı: Yoksulluğa, yolsuzluğa dur demek için... Ok yaydan çıktı: Kardeşçe yaşamak için... Ok yaydan çıktı: Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkmak için... Ok yaydan çıktı: Güçlü onurlu, çağdaş Türkiye için, haksızlığa çare olmak için...

SALON GELİN GİBİ SÜSLENDİ

Kongre'nin yapılacağı salonun gelin gibi süslendiğini belirten CHP yetkilileri Atatürk Salonu'nun Kemal Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu fotoğraf ve parti amblemleri ve bayraklarla donatılacağını belirtiyor. Partililer şu sıralarda  Ramada Oteli'nde şu sıralarda devam eden resepsiyonda masalara bırakılan yeni afiş ve sloganların katılımcıların beğendiklerini ifade ediyor. Yetkililer ayrıca yarın yapılacak olan kongrede müzisyen Onur Akın'ın Kemal Kılıçdaroğlu için bestelediği "Geliyor Geliyor Kılıçdaroğlu" şarkısının gün boyunca çalınacağını bildiriyor. 

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN TEK BAŞINA
İKTİDAR SÖZLERİ

[PAGE]

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEK BAŞINA İKTİDAR SÖZÜ

CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, resepsiyona Genel Sekreter Önder Sav ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte geldi.  Resepsiyona, CHP küskünleri olarak bilinen eski milletvekillerinin de gelmesi dikkat çekti.

Resepsiyonda ilk olarak konuşan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP'nin parti içi tartışmaları kısa sürede aşacağını söyleyerek "Ellerini ovuşturanlar, gücünü kaybettiğini düşünenler olabilir. Bu parti 1919 bayrağını taşıyanların çocuklarının partisidir" dedi.

Sav'ın ardından kısa da olsa partililere seslenen Kılıçdaroğlu, tek başına iktidar sözü verdi. Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın bugünkü sözlerini eleştirerek, "Size söz veriyorum, CHP'yi tek başına iktidar yapacağım. CHP ezilenlerin partisidir, inanç kararlılık tutarlılıkla yürüyeceğiz. Başbakan ülke gündemini unuttu. Dedikodu yapıyor. Dedikoducu başbakana izin vermeyeceğiz. Yurda dağılıp, halka gidip halkla bütünleşeceğiz" diye konuştu.

İLK GÜNDE BAŞKANLIK SEÇİMİ

Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kurultayda bin 250 delege genel başkan ve partinin yetkili kurulları için oy kullanacak.

Kurultay'ın ilk gününde genel başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek.

CHP'nin tüzüğüne göre genel başkan adaylığı için delegenin yüzde 20'sinin desteği gerekiyor.

Bu görevi yürüten Deniz Baykal, görüntülerinin yer aldığı iddia edilen kaset ve daha sonraki süreçte, 10 Mayıs 2010'da CHP Genel Başkanlığından istifa etmiş, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya kısa süre kala genel başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı. Kılıçdaroğlu, bu göreve seçilmesi durumunda CHP genel başkanlığını üstlenen 7. isim olacak.

Deniz Baykal'ın kurultaya katılması beklenmezken açılış konuşması istifasından yana bu görevi yürüten Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi tarafından yapılacak.

Kurultay'ın ikinci gününde gerçekleştirilecek seçimlerde ise 20 kişilik Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 80 kişiden oluşan Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) üye seçilecek.

CHP'nin 33. Olağan Kurultay'ın da 21 Aralık 2008'de gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultay'da oluşturulan yeni tüzüğün de uygulamaya konulup konulmayacağı karara bağlanacak.

Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultaya gazeteciler de yoğun ilgi gösteriyor. Kurultayı izlemek için yurt içinden ve yurt dışından 800'ü aşkın gazeteci akredite oldu.

Kurultay'ın gerçekleştirileceği salonda tribünler delgeler, konuklar ve protokol için ayrılırken, konuşmaların yapılacağı platform önündeki sahada ise gazeteciler için hazırlandı. Gazeteciler için ayrıca bina içinde de bir basın odası oluşturuldu.

1249 DELEGE OY KULLANACAK

CHP'de Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) 19, Parti Meclisi'nin (PM) MYK üyeleri dışındaki 62, Yüksek Disiplin Kurulu'nun (YDK) 15 üyesi ile MYK ve PM'de yer almayan 55 milletvekili kurultayın doğal delegeleri olarak oy kullanacaklar. İstanbul 140 delege ile kurultayda belirleyici bir rol oynayacak. Ankara ve İzmir de İstanbul'un ardından kurultaya en çok delege gönderen iller olarak yer alıyor. Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Gümüşhane, Iğdır, Kilis, Tunceli ve Yalova ise 4'er delege ile kurultaya en az sayıda delege gönderen iller arasında yer alıyor. İllere göre delege sayıları ise şöyle: Adana 28, Adıyaman 10, Afyon 14, Ağrı 10, Aksaray 8, Amasya 6, Ankara 58, Antalya 26, Ardahan 4, Artvin 4, Aydın 16, Balıkesir 16, Bartın 4, Batman 8, Bayburt 4, Bilecik 4, Bingöl 6, Bitlis 8, Bolu 6, Burdur 6, Bursa 32, Çanakkale 8, Çankırı 6, Çorum 10, Denizli 14, Diyarbakır 20, Düzce 6, Edirne 8, Elazığ 10, Erzincan 6, Erzurum 14, Eskişehir 12, Gaziantep 20, Giresun 10, Gümüşhane 4, Hakkari 6, Hatay 20, Iğdır 4, Isparta 10, İstanbul 140, İzmir 48, Kahramanmaraş 16, Karabük 6, Karaman 6, Kars 6, Kastamonu 8, Kayseri 14, Kırıkkale 8, Kırklareli 6, Kırşehir 6, Kilis 4, Kocaeli 18, Konya 32, Kütahya 12, Malatya 14, Manisa 20, Mardin 12, Mersin 24, Muğla 12, Muş 8, Nevşehir 6, Niğde 6, Ordu 14, Osmaniye 8, Rize 6, Sakarya 12, Samsun 18, Siirt 6, Sinop 6, Sivas 12, Şanlıurfa 22, Şırnak 6, Tekirdağ 10, Tokat 14, Trabzon 16, Tunceli 4, Uşak 6, Van 14, Yalova 4, Yozgat 12, Zonguldak 10.