BIST 10.332
DOLAR 32,34
EURO 34,77
ALTIN 2.400,91
HABER /  SEÇİM

CHP İzmir 1. bölge adayları listesinde 'Roman' aday

CHP İzmir 1. bölge 5. sıra kontenjan adayı Özcan Purçu, seçilmesi halinde ‘Roman’ kimliğiyle TBMM’ye giren ilk milletvekili olacak.

Abone ol

CHP milletvekili adayları listesi , dün YSK'ya teslim edildi. CHP İzmir adayları listesinde, 1. bölge 5. sıra kontenjan adayı olan Roman Özcan Purçu dikkat çekti. Purçu, adaylığına ilişkin yaptığı açıklamada 'Adaylığım romanlar için bir milat' dedi.

Al Jazeera'ye konuşan Avrupa Konseyi Türkiye Romanları Temsilcisi, 37 yaşındaki Özcan Purçu, CHP tarafından, İzmir 1'inci bölge 5'inci sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. Seçilmesi halinde ‘Roman’ kimliğiyle TBMM’ye giren ilk milletvekili olacak olan Purçu, “Adaylığım Romanlar için bir milat. Romanların eksik bırakılan siyasi onuru aday olmamla iade edildi” dedi.

KILIÇDAROĞLU KONTENJAN HAKKINI KULLANDI

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun kontenjan hakkını kullanarak aday listesine koyduğu Purçu, seçilmesi halinde, ilk kez Türkiye’de yaşayan yaklaşık 5 milyon Roman'ı, TBMM’de temsil edecek.

SEÇİLME ŞANSI YÜKSEK Mİ?

Purçu'nun seçilme şansı da yüksek. Zira, beşinci sıradan aday gösterildiği birinci bölgede, CHP 2011 seçimlerinde 6 milletvekili çıkarmıştı.

PURÇU'NUN ADAYLIĞI MEMLKETEİNDE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Purçu’nun adaylığı, memleketi Söke ve yaşadığı İzmir başta olmak üzere Romanların yaşadığı mahallelerde büyük bir sevinçle karşılandı. Meclis yolunda hemen çalışmalarına başlayan Purçu, İzmir’deki Ege Mahallesi’nde Roman vatandaşlarıyla bir araya gelerek hem mutluluğunu hem de projelerini paylaştı.

ozcan-purcu-izmir-chp.jpg

İşte kendi ağzından Purçu'nun adaylık hikayesi: 

Şimdi, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, 7 Haziran genel seçimleri öncesi verdiği kontenjan adaylığı sözünü tutmasının sevincini yaşayan Purçu, şöyle konuştu:

"ROMANLAR İÇİN BİR MİLAT"

“Bu Romanlar için bir milat. Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti. Genel Başkanımızın desteğiyle ilk Roman aday oldum. Şimdiye kadar sesimize kulak veren yoktu. Bu uluslararası bir ayıptı. Ancak Türkiye'nin ayıbını Kılıçdaroğlu kapattı. Bugüne kadar Romanlar hep yönetiliyordu artık yöneten olacak. Romanların eksik bırakılan siyasi onuru aday olmamla iade edildi. Ayrımcılığa uğrayan gözardı edilen, ön yargıyla bakılan tüm etnik kesimlerin sesi olup onları temsil edeceğim."

ROMANLARIN EKSİKLİKLERİNİ ANLATACAK

“Romanların en büyük eksikleri, yetersiz eğitimleri. Çocukların eğitime adapte edilmesi için mahallelerde etüt evleri açılması için çalışacağım. Barınmayla ilgili yerinde iyileştirmelerle sosyal dönüşümler yapacağım. En büyük sorunlarımızdan biri de işsizlik. Geçmişten gelen geçim kaynaklarımız, sepetçilik, kalaycılık artık bitti. Mahallelerde meslek atölyeleri oluşturup güncel mesleki bilgileri vatandaşlarıma aktarmak için çaba sarfedeceğim.”

chp-izmir-roman-aday-ozcan-purcu.jpg

ÖZCAN PURÇU KİMDİR?

Purçu, Aydın, Söke doğumlu. Evli, 7 yaşında bir oğlu var, ‘Müjde’ adını vermeyi düşündüğü kızı ise bugün yarın dünyaya gelecek. Çocukluğu Menderes Nehri kenarındaki elektriği ve suyu olmayan bir çadırda sepet örerek geçti. Sokak lambası altında ders çalıştı. Annesinin terlikleriyle okula gidip geldi, en büyük ideali, her ay yardım almaya gittikleri kaymakam gibi olmaktı. Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Ancak, kaymakamlığa atanamadı. Askerden döndüğünde CHP’ye üye oldu.

Partiye üye olduktan sonra Türkiye'deki sayılarının 5 milyon olduğunu belirttiği Romanlar'ın temsilcisi olmak için kolları sıvadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, onu, 2011 genel seçimlerinde 2'nci bölge 11'inci sıradan aday yaptı ancak seçilemedi. Romanlar'ı, Avrupa'da temsil etti.