BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

CHP itiraz hazırlıklarını tamamladı

Ana muhalefet partisi, yerel seçimler sonrası Ankara'daki sandık kurullarına itiraz dilekçelerini bugün verecek. BBC Türkçe’ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Melih Gökçek ve Mansur Yavaş arasındaki farkın kapanabileceğini söyledi.

Abone ol

Pazar günü yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçları açıklandı ancak özelikle başkent Ankara’da gerginlik sürüyor.

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlarına itiraz için hazırlıklarını tamamladı.

Sandık kurullarına itiraz dilekçeleri bugün verilecek ve ilçe seçim kurullarının kararları beklenecek.

Parti görevlileri, dünden bu yana Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve sandıklardan gelen ıslak imzalı tutanak sonuçlarını karşılaştırıyor.

Çıkan farklar nedeniyle sandık bazında itirazlarla birlikte iptal edilen 120 bini aşkın oyla ilgili çalışmalar da sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Ankara genelindeki tüm ilçelerde sıkıntılar olduğunu söyledi.

Tezcan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Mansur Yavaş arasındaki farkın itiraz sonrası kapanabileceğini öne sürdü.

Tezcan, "(Fark) Kapanabilir. Ankara genelinde 12 bin sandık var. 30 bin fark kapanmayacak rakam değil." dedi.

CHP'nin bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı ise daha ihtiyatlı konuştu.

Halıcı, "Tespitleriniz sonrası fark kapanacak mı?" sorumuza, "Biz, bir oy bile olsa kaybolmaması, hakkımızın gasp edilmemesi için çaba sarf ediyoruz. Bir rakam üzerinde tahminde bulunmak istemem." yanıtını verdi.

YSK önünde ‘hile’ protestosu

Seçimlerin adil şekilde yapıldığından endişe eden bazı seçmenler ise dün oyların toplandığı merkezlerin önünde bekleyişlerini sürdürdü. Çok sayıda gönüllü de CHP Genel Merkezi'ne gelerek YSK'nın Ankara'da açıkladığı sandık sonuçlarını, sandık kurullarının oy verme işleminin sonunda tuttuğu tutanaklarla karşılaştırdı.

Mansur Yavaş’ı destekleyen seçmenler, YSK binası önünde toplanarak seçimlere ‘hile’ karıştırıldığını öne sürdü.

Yaklaşık 700 kişilik grup Mithatpaşa Caddesi üzerinde "Ankara’nın başkanı hepimizin başkanı", "Melih gidecek, Mansur gelecek” sloganları eşliğinde seçim sonuçlarını protesto etti.

YSK önüne gelen CHP’li bazı milletvekilleri ise eylemlerin sonlandırılmasını istedi. Uyarılar sonrası göstericilerin sayısı azalsa da dağılmayan seçmenler protestolarına gece geç saatlere kadar devam ettirdiler.

Dün akşam saatlerinde CHP Genel Merkezi’nde toplanan partililer minibüslerden yapılan anonslarla YSK önünde eylem yapmaya çağırılmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise kendilerinin böyle bir çağrılarının olmadığını öne sürerek, "İtiraz zaten direk YSK’ya değil, önce ilçe seçim kurullarına yapılacak. Ondan sonra il seçim kurulları karar verecek, (itirazlar) en son da YSK’ye gelecek” dedi.