BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  EKONOMİ

CHP de seçilme yaşı 18'e insin istemiş!

Yeni anayasada 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkı tanınmasına tepki gösteren CHP’nin, 2015 yılında seçilme yaşının 18’e düşürülmesi için teklif verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Anayasa değişikliğine hayır diyenlerin başını çeken CHP'nin yeni getirilecek sistemin içinde yer alan seçilme yaşının 18'e indirilmesi konusunda meclise kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.

CHP seçilme yaşının 18'e indirilmesini de öngören anayasa değişikliğine karşı çıkarken aynı seçilme yaşıyla ilgili geçmişte aynı teklifi vermesi çelişkiyi gözler önüne serdi.

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal tarafından verilen teklifte “Gençleri siyasetten uzak tutmanın ülkeye hiçbir yararı olmayacaktır” ifadeleri yer aldı.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan Milletvekili Tanal, “Bunda bir gariplik yok, biz 18 yaşa karşı çıkmıyoruz, bunlar teferruat” dedi.

Milat gazetesinin haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın 03.02.2015 tarihinde verdiği teklife göre, yapılacak değişiklik ile 18 yaşında seçme hakkına kavuşacak gençliğin siyasette sorumluluk alması oldukça önemli olduğu vurgulanıyor. Teklifin gerekçesinde, “On sekiz yaşında seçme hakkına sahip olan reşit kabul ettiğimiz ve birçok yükümlülükle baş başa bıraktığımız gençlerimizin özellikle siyaset noktasında sorumluluk mevkisine ancak yirmi beş yaşında gelmesi ciddi bir adaletsizlik oluşturmaktadır. Ülkemizde gençlerimizi bir nevi siyasi hakların bakımından yirmi beş yaşına kadar kısıtlı olarak yaşamaktadır. 18 yaşını dolduran herkesi her türlü cezai hukuki haklara sahipken seçilme hakkına ancak 25 yaşının bitirince kavuşacak olması bir çelişkidir. Gençleri siyasetten uzak tutmanın ülkeye hiçbir yararı yoktur” ifadelerine yer verildi.

         

"18 YAŞA BİR ŞEY DEDİĞİ YOK"

Söz konusu kanun teklifinin veren Mahmut Tanal Milat Gazetesi'ne yaptığı açıklamada bu konunun teferruat olduğunu vurgulayarak, “Sorun burada 18 yaş değil ki. Sorun burada getirilen sistem demokrasiden uzaklaşma mıdır yoksa Aliyev'in kendi eşini yardımcısı yapması mıdır? Siz buna bakın, diğerleri teferruat, kimsenin 18 yaşa bir şey dediği yok.  Bizim bugüne kadar 18 yaşa itirazımız olmadı ki. Çürük olan elmalarınız varsa çürük olan elmalarınızın üzerine şeker yaparsınız, o çürük olan elmayı pazarlarsınız. 18 yaş ile de bu anayasayı pazarlamaya çalışıyorlar.