BIST 10.301
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.457,57
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'nin anket sonuçları! Kürtler, kadınlar ve MHP...

16 Nisan referandumu için anketler yaptıran AK Parti EVET oylarının kritik bir noktada olduğunu tespit etti. AK Parti son referandum anketleri doğrultusunda nokta atışları yapacak. Peki anketlerde durum ne?

Abone ol

AK Parti, referanduma iki hafta kala, yaptırdıkları anketleri analiz ederek öncelik verecekleri gruplara yoğunlaşmaya karar verdi. Partinin anketlerinde, ‘kadınlar, kentli Kürtler ve kentli MHP’lilerle ilgili sorun yaşandığı’ saptaması yapıldı.

Partide yapılan son anketlerin anayasa paketine ‘evet’ oyu vereceklerin yüzde 50 barajını ‘sınırda’ aştığını göstermesi üzerine kararsız ve tereddütte olan seçmenin saptanması ve kampanyanın buna yoğunlaştırılması kararı alındı. Özellikle İstanbul’da ‘hayır’ oyu veren kadın seçmenin oranının daha yüksek çıkması üzerine kadınların yaşam tarzıyla ilgili kaygıları giderecek söyleme yoğunlaşılması planlandı.

15 referandum anketi sonuçları! Evet mi hayır mı önde?

Yapılan analizler, kentli Kürtler ve kentli MHP’lilerden daha az destek geldiğini gösterdi. Parti, bu grupları ikna etmek için sadece anayasa paketinin içeriğini anlatmanın dışında, bu kesimler üzerinde etkili olacak parti kurmaylarıyla çalışılmasının daha doğru olacağına karar verdi. Kürt kökenli milletvekilleri ile MHP ile daha yakın ilişkisi olan bakan ve parti yöneticilerine ‘bölgesel’ görevler verilmeye başlandı.

GİZLİ HAYIRCILAR
Partinin ‘evet’ oylarını sınırda gösteren anketlerden sonra yaptığı analizlerde, ‘gizli hayırcıların’ dengeleri değiştireceği saptamaları yapılıyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında görüşlerini belirtmeyen veya kullanacağı oyun tersini söyleyen seçmenlerin olma olasılığı da dikkate alınarak, kampanya yürütülmesi planlanıyor. Anketlerde, bölgesel bazda değerlendirme yapılırken, 1 Kasım seçim sonuçlarına paralel sonuçlar alındığı belirtiliyor. Ancak ‘evet’ oylarının önde olduğu illerde bile 1 Kasım seçim sonuçlarının gerisinde rakamlarda kalındığı öne sürülüyor.

'EVET' OYLARINDA İLK KEZ YÜZDE 55
Dün Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi de kentler bazlı bir anketten söz etmiş ve çarpıcı veriler aktarmıştı.İşte o yazıdan dikkat çeken bölüm;

"Evet oylarında ibrenin ilk kez % 55 ve üzerini göstermeye başladığının altını çizmek isterim. AK Parti Genel Merkezi tarafından yaptırılan anketle ilgili izin alamadığım için hangi tarihler arasında, kaç kişi üzerinde ve hangi yöntemle yapıldığına ilişkin bilgileri paylaşamıyorum. 

İZMİR'DE 'HAYIR' ÖNDE

İllere ve bölgelere göre değişik oranlar söz konusu. İzmir’de beklendiği gibi hayırlar önde. AK Partililere göre İzmir’de 1 Kasım seçimlerinin önünde bir evet çıkacak. Ege Bölgesi’nin genelinde de hayır oyları önde.

ANKARA'DA EVET İSTANBUL'DA BAŞA BAŞ
Üç büyük şehirden İzmir’de hayır, Ankara’da ise evet oyları önde. İstanbul’da ise başabaş bir durum söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne yapıp edip İstanbul’u kazanmayı kafaya koymuş durumda.