BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

CHP bu düzenlemeyi de eleştirdi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Demokratikleşme adı altında getire getire TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki düzenlemeyi getir...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Demokratikleşme adı altında getire getire TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki düzenlemeyi getiriyorlar. Hükümetin demokratikleşme konusunda samimi olduğuna inanmıyorum" dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TBMM’ye intikal ettirilmeyen Sayıştay denetim raporlarını gündeme getiren Akif Hamzaçebi, 2011 yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın 2012 yılında TBMM’de gerçekleşen görüşmeleri sırasında Sayıştay’ın bakanlıklar ve çeşitli kamu kurumlarının harcamalarına ilişkin olarak düzenlediği toplam 132 adet raporun TBMM’ye intikal ettirilmediğini söyledi. Hükümetin 2011 yılı harcamalarının Kesip Hesap Kanunu Tasarısı’nın söz konusu raporlar olmaksızın gerçekleştirildiğini ve bunun milletin bütçe hakkının engellenmesi anlamına geldiğini ifade eden Hamzaçebi, CHP Grubu’nun bu raporların TBMM’ye getirilmesi için yaptığı çalışmaları ve süreci anlattı. Sayıştay Başkanı’nı göreve davet eden Hamzaçebi, “Burada şunu söylüyorum ve Sayıştay Başkanı’nı göreve davet ediyorum. Sayıştay Başkanı, 132 adet raporu Rapor Değerlendirme Kurulu’nda görüşülmesini sağlamadığı için ve bu raporları TBMM’ye göndermediği için suç işlemektedir. Millet adına kamu harcamalarını, kamu mallarını denetlemekle olan bir kurumun, TBMM’nin iradesinin yerine kendisini koyarak ‘bu raporları TBMM’ye göndermiyorum’ deme yetkisi yoktur. Bunu söyleyen Sayıştay Başkanı suç işlemiş olur. Bu raporları TBMM’ye göndermelidir, aksi taktirde yasalar karşısında sorumlu olacaktır” diye konuştu.

“BUNUN DA DEMOKRATİKLEŞMEYLE HERHANGİ BİR İLGİSİ YOKTUR”
TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesi yönündeki tasarı ile ilgili soru üzerine Hamzaçebi, “Hükümet bugünlerde demokratikleşme kavramını yeniden kullanmaya başladı. Bu kavramın altının dolu olup olmadığını göreceğiz ama altının boş olduğu kısa süre sonra ortaya çıkacaktır. Başbakan yaptığı açıklamada, ‘Seçim barajını indirmek gibi bir düşüncemiz yok’ demekle demokratikleşme yönünde herhangi bir adım atmayacağını ifade etmiştir. Demokratikleşme adı altında getire getire TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki düzenlemeyi getiriyorlar. Biz bu teklifi TSK’nın darbe yapmasına yasal dayanak oluşturduğu iddia edilen hükmünün değiştirilmesi yönündeki düzenlemeyi 23. Parlamento döneminde TBMM’ye verdik, bu dönem 12 Eylül 2011 tarihinde TBMM’ye tekrar verdik. Bunu yasalaştırmak için bu kadar beklemeye gerek yoktu. Demokratikleşme bağlamında ortaya konulan sadece budur, bunun da demokratikleşmeyle herhangi bir ilgisi yoktur. Hükümet demokratikleşme konusunda adım atmak istiyorsa bizim TBMM’ye verdiğimiz toplam 29 adet kanun teklifi vardır, gelin bunları yasalaştıralım. Ben hükümetin demokratikleşme konusunda samimi olduğuna inanmıyorum” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın Dolmabahçe Camii’ndeki eylemcilerleilgili sözlerini eleştiren Hamzaçebi, “Başbakan hâlâ Dolmabahçe Camii’nde içki içildiği iddiasını yineliyor. Böylesi büyük bir yalanı, o caminin müezzini hâlâ yalanlamaktadır. Başbakan’ın iddiasını müezzin çürütüyor. Böyle olduğu halde hala bu iddiayı gündemde tutmak, demokrasimiz, hak ve özgürlükler adına üzüntü ile karşılanacak bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“BİR DE EKONOMİ YÖNETİMİ İLE FİNANS TOPLANTISI YAPSA İYİ OLUR”
Başbakan Erdoğan’ın akil adamlarla yaptığı final toplantısını da eleştiren Hamzaçebi, “Başbakan akil adamlarla bir final toplantısı yaptı, bir de ekonomi yönetimi ile finans toplantısı yapsa iyi olur. Biraz oraya kulak verse, riskler nedir, tehlike nerededir ona kulak verse iyi olur” dedi.
PKK’nın çekilmesi ile ilgili Başbakan’ın sözlerini eleştiren Hamzaçebi, “Ortada çok ciddi bir çelişki var. Bir taraf diyor ki PKK’nın çekilmesi tamamlandı, Başbakan ‘PKK’nın yüzde 15’i çekildi, yüzde 85’i duruyor, hatta bazı alıkoyma eylemlerine girişiyor’ diyor. PKK tarafından Başbakan’a bir güvensizlik olduğu görülüyor. Başbakan bu konuyu bütün açıklığı ile kamuoyu ile paylaşmalıdır” diye konuştu.
(İHA)