BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Beşar Esad yanlısı mı?

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, CHP'nin asla Esad yanlısı olmadığını söyledi...

Abone ol

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, CHP'nin asla Esad yanlısı olmadığını belirterek, "Suriye'de Şubat ayında seçim olacak. Seçimi kazanan partiye yönetim görevi teslim etmezse bugün konuşulanların görüşülmesi söz konusu olur" dedi.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, hükümetin Suriye politikalarının ekonomiye etkisiyle ilgili beraberindeki CHP Hatay ve bölge illerdeki milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı yaptı.

Hükümetin yanlış politikalarından en çok zararı Hatay'ın yanı sıra çevre iller Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın göreceğini belirten Dudu, Suriye ile Türkiye arasındaki akrabalık ilişkilerinin de dikkate alınmadığını savundu. "ABD taşeronluğu" adına Türkiye çıkarları için hareket etmek yerine başka çıkarlar için hizmet edildiğini ileri süren Dudu yanlış politikaların ekonomiyi de sıkıntıya soktuğunu söyledi. Suriye ile olan ticaretin resmi olarak 2.5 milyar dolar, günü birlik ve bavul ticareti ile birlikte 8 milyar dolara ulaştığını belirten Dudu, Suriye'ye ekonomik yaptırımların en çak zararının Hatay ve diğer illerde görüleceğine dikkat çekerek, bölge halkının bu zararının nasıl karşılanacağını sordu. Suriye'nin diğer ülkelerle ticaret açısından bir köprü görevi gördüğünü de belirten Dudu, transit taşımacılığın da bu anlamda zarar göreceğini belirtti.

CHP BU SORULARA YANIT İSTEDİ

Suriye politikalarının başta Rusya ve İran olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerin bozulup ticareti de olumsuz etkileyeceğini savunan Dudu, Suriye'de yaşanacak rejim değişikliği durumunda Irak petrolünün Laskiye limanına akıtılması durumunda İskenderun Körfezi için büyük tehlike yaratacağını söyledi. Dudu, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

"Hatay, Mardin, Kilis, Adana, Mersin, Şanlıurfa ABD taşeronluğuna kurban mı edilecek? Suriye'ye yaptırımlar sonucu işini kaybedenler ne olacak? Suriye ile ithalat ihracat ile ticaret yapanların sorunları nasıl çözülecek. Körfez savaşı nedeniyle kepenklerini kapatanlara binlerce daha mı eklenecek. Suriye'de akrabası olanlar bir daha görüşemeyecek mi?"

CHP heyetinin Suriye ziyaretinde Esad ile bir görüşme yaparak reformların gecikmeden yapılması, toprak bütünlüğü, laiklik ilkesinin korunması, dış müdahalenin karşısında oldukları, özgür seçimlerin yapılıp, ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vermesi gerektiği yönünde görüşlerini ilettiklerini hatırlattı.

Suriye'nin başına örülen çorabın yarın Türkiye'nin de başına örülebileceğini belirten Dudu, "Bugün Suriye'de tezgahlanan kardeş kavgasının yarın bizim ülkemizde de vizyona sokulmayacağının garantisi yoktur" dedi.

"CHP ESAD YANLISI MI?"

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Suriye ile ilgili bozulan ilişkiler sonrası ekonomik zararla ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdiğini, Çağlayan'ın "ekonominin zarar görmediği" yönündeki açıklamasının doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü. CHP'li Ediboğlu, "CHP Esad yanlısı mı?" yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Suriye ziyaretinde Başbakan Erdoğan'dan daha sert bir bildiriyi ilettik. Suriye'ye dış müdahaleye karşı olduğumuzu, halkın reform taleplerinin yerine getirilmesini istedik. Ancak Suriye ile ilgili çok sayıda ülkenin küresel çıkarları var. Suriye'de reform talep eden halkın görüşleri bir tarafa itildi. Şu an halkın çıkarları değil emperyal devletlerin çıkarları tartışılıyor. Türkiye ne emperyal bir gücün taşeronu olmalı, ne de kendisi emperyal bir ülke olmalı. Kan dökülmesine üzülüyoruz. Silahlı gruplar silahlarını bırakmalı. Şubat ayı için seçim kararı var. Özgürce bu seçimler yapılmalı. Kazanacak olan partiye iktidar verilmeli. Asla Esad yanlısı değil, tarafsızız. Kan dökülmesine karşıyız ama bu bir tarafa silah verip diğerine karşı olarak sağlanamaz. İki taraf silah bırakmalı. Seçime girerler seçimi kazanan ülkeyi yönetir. Ama seçimi kazanan partiye yönetimi görev teslim edilmezse bugün konuşulanların görüşülmesi söz konusu olur."

Dudu da CHP'nin barış, kardeşlik ve özgürlükten yana olduğunu belirterek "Başbakanın neden yana olduğu açık. Suriye'de ayaklanmayı başlatan silahlı gruplara destek vererek barıştan değil silahtan yana olduklarını gösterdiler" dedi.