BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Anayasa Paketi için kararını verdi

Anayasa paketi onaylandı. referandum süreci başladı. CHP daha önce duyurduğu gibi Anayasa Mahkemesi yoluna çıktı

Abone ol

Yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılmasını içeren Anayasa Değişikliğinde Köşk ayağı da tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül paketi onayladı.

Köşk onayının CHP iptal için Anayasa Mahkemesi yoluna çıktı. Diğer yandan Yüksek Seçim Kurulu da referandum sürecini işletmek için harekete geçti. Ancak YSK'nın önünde öncelikli cevaplaması gereken bir soru var. O da referandumun 60 mı yoksa 120 günde mi yapılacağı?

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından sonra, CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek Anayasa Mahkemesine başvurmak için gereken 110 imzayı tamamladıklarını ve yarın da iptal için başvuru yapacaklarını söyledi.

İŞTE CHP'NİN İPTAL GEREKÇELERİ

CHP değişiklik paketinin siyasi partilerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddelerinin, Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu savunuyor. Bu kapsamda söz konusu değişikliklerin demokratik hukuk devletinin temelini oluşturan kuvvetler ayrılığı ilkesine, dolayısıyla Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan “hukuk devleti”ne aykırı olduğunu ileri sürecek.

ESASTAN GÖRÜŞME İSTEYECEK

Anayasa Mahkemesi değişikliklere ancak usulden bakabiliyor. Ancak CHP türban değişikliğinde olduğu gibi bu değişikliklerin 2. maddeyi dolaylı olarak değiştirdiği, içeriğini etkisiz kıldığı tezini savunacak. Bu şekilde Anayaas'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmünün taşıdığı şekli şarta aykırılığını işleyecek. Bu gerekçe ile de Yüksek Mahkemenin şekilden hareketle içerik denetlemesi yapmasının mümkün olduğunu savunacak.

REFERANDUM DURDURULABİLİR

CHP, iptal davası açarken yürütmenin durdurulması talebinde de bulunacak. Bir yandan referandum süreci işlerken diğer yandan da gözler Anayasa Mahkemesinde olacak. Anayaas Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirse referandum süreci de duracak.

İMZALAR TAMAM

CHP'nin 97 milletvekili var. Anayasa Mahkemesine başvurmak için gereken 110 imza DSP ve bağımsızların desteğiyle toplandı. CHP yarın başvuruyu yapmış olacak.

REFERANDUM MUAMMASI

Bu arada YSK referandum sürecini işletmek için harekete geçti, ancak önünde cevaplaması gereken öncelikli bir sorun var.

CHP referandum süresini 120'den 60 güne indiren düzenleme Anayasa'nın 67. ve 79. maddeleri nedeniyle bir yıl içerisinde uygulanamaz deniyordu. AK Parti ise Referandum Kanununun farklı olduğunu savundu. Ancak son söz YSK'ya bırakıldı.

Şimdi YSK 60 gün derse referandum 18 Temmuz'da yapılacak. 120 gün derse Eylül sonuna kalacak.