BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP '2-B'yi seçim vaadi yaptı!

Hükümetin çıkardığı '2-B' kanununun iptali için AYM'ye başvuran CHP, muhalefet ettiği bu konuyu da seçim vaadi olarak sundu.

Abone ol

İktidara gelmeleri durumunda 2-B kanununu çıkaracaklarını söyleyen Akif Hamzaçebi, "Şehirleşmenin olduğu yerlerdeki arazileri Emlak Vergisi değeri üzerinden sahibi olan vatandaşlara devredeceğiz. Orman köylülerine ise bedelsiz olarak vereceğiz" dedi.

12 Haziran genel seçimleri öncesi iddialı vaatlerde bulunan CHP, şimdi de yıllarca muhalefet ettiği 2-B konusunu gündeme getirdi. Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, iktidara gelmeleri durumunda 2-B kanununu çıkaracakları, orman arazisi vasfını kaybetmiş yerlerde yaşayanlara bu alanları devredecekleri sözünü verdi.

Orman köylülerine de bu arazileri bedelsiz olarak vereceği vaadinde bulundu. CHP, AK Parti'nin 2009 yılında çıkardığı 2-B Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çalmıştı. Mahkeme, başvuruya ilişkin kararını henüz vermedi.

CHP bugüne kadar karşı çıktığı 'bedelli askerlik' konusunun ardından itiraz ettiği bir başka projeyi de seçim vaadi olarak açıkladı. Akif Hamzaçebi, İstanbul Sancaktepe'de yaptığı basın toplantısında 2-B sorununu çözeceklerini savundu.

2-B arazilerinin, vatandaşların devletle mülkiyet sorunu yaşadığı yerler olduğunu anlatan Hamzaçebi, "İstanbul'a büyük göçler olmuş, büyük göçlerin oluşturduğu konut ihtiyacı imarlı arsa üretimiyle karşılanamadığı için 2-B arazileri konut yapımına açılmış ve bugün 2-B arazilerinde büyük bir yerleşim meydana gelmiştir. Vatandaşlar evler yapmıştır. Hâlâ bu sorunu yok gibi yaşamak, buraları orman olarak görmek son derece yanlıştır. Buraların mülkiyet sorunu çözülmek zorundadır. CHP olarak, 2-B arazilerindeki mülkiyet sorununu çözeceğiz" diye konuştu.

Hamzaçebi, arazilerin bedeline ilişkin de şunları aktardı: "Şehirleşmenin olduğu yerlerdeki arazileri Emlak Vergisi değeri üzerinden, sahibi olan vatandaşlara devredeceğiz. Orman köylülerinin yaşadığı yerlerde ise bu arazileri orman köylülerine bedelsiz olarak vereceğiz" CHP, bedelli askerlik teklifinde de 28 yaşın üstünde olup yıllık geliri 12 bin liranın altında olan vatandaşlardan hiçbir ücret alınmayacağını kaydetmişti.

2-B projesi, AK Parti'nin 9 yıldır hayata geçirmek istediği ancak her seferinde CHP'nin sert muhalefetiyle karşılaştığı bir konu. Meclis'teki komisyon ve Genel Kurul görüşmeleri sırasında düzenlemeyi 'orman arazilerinin peşkeş çekilmesi' olarak niteleyen CHP, 2009 yılında TBMM'de çıkan ilgili yasayı 'yürürlüğü durdurma ve iptal' istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Mahkeme, iş yoğunluğu sebebiyle ilgili kanuna ilişkin kesin kararını henüz vermedi.