BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.523,84
HABER /  DÜNYA

Gmail Çin engelini aşamadı!

Dünyanın en büyük arama motoru Google Inc, bugün yaptığı açıklamada Çin hükümetinin Gmail erişimini engellediğini duyurdu

Abone ol

Dünyanın en büyük arama motoru Google Inc, bugün yaptığı açıklamada Çin hükümetinin Gmail erişimini engellediğini duyurdu.

Kullanıcılardan gelen yoğun şikayet üzerine incelemede bulunan Google, teknik bir problemin olmadığını ve sorunun kendilerinden değil, Çin tarafından kaynakladığını aktardı. Kullanıcılar genellikle Gmail sayfasına girmenin ve mail göndermenin son iki haftadır çok zorluk çıkardığından şikayetçi olmuştu.

Çin'in son zamanlarda bir çok sosyal paylaşım sitesini engelliyor. Bunların başında da YouTube, Facebook ve Twitter geliyor. Özellikle Ortadoğu'daki demokrasi hareketlerinin ardından Çin hükümetinin bu yöndeki çalışmalarını yoğunlaştırdığı da aktarılanlar arasında. Çin propaganda unsuru taşıyan sitelerin haricinde, kumar ve Komunist Parti'yle ilgili istenmeyen bilgileri içeren siteleri de engelliyor.
Yakında Arap dünyasındakine benzer protestoların internet üzerinden Çin'de de organize edilmesi çağrıları ardından, Çin yönetiminin internet üzerinde sansürünü artırdı. Protesto planlanan mevkilere Çinli yetkilier yüzlerce polis konuşlandırdı, fakat sonuçta herhangi bir protesto gösterisi oluşmadı.

Google sözcüzü ise, Çinli kullancıların, Ocak ayı sonundan itibaren servisin kesik kesik çalıştığı yönünde bildirimde bulunduğunu aktardı. Gmail'in ana sayfasına girişte zorluk yaşanması ve e-mail adreslerine girişlerde hata oluşması temel sorunların başında geliyor.
Öte yandan Çin dünyanın en büyük internet kullanıcı nüfusuna sahip durumda. Toplam internet kullanıcı sayısı 460 milyon kişiye ulaşıyor.

Çin ile uzun süredir sansür konusunda anlaşmazlığı olan dünyanın en yaygın kullanılan arama motoru Google, çözümü Çin sitesini kapatmakta bulmuştu. Google.cn kapatılırken, bu siteye ulaşmak isteyenler arama motorunun Hong Kong merkezli google.com.hk sitesine yönlendirilmişti.